Få sambolivet att funka

Kärleken spirar. Ni sover hos varandra varje natt och era saker finns utspridda i era två hem. Så ni bestämmer er för att flytta ihop, skapa ett hem tillsammans. Men hur går det till, ni har ju så olika smak?

Foto:

Uppsala2012-05-30 12:01

Golvets ljusa trä möter oss i hallen. Ett sådant där gammeldags som man inte ser så ofta numera.
– Det var golvet vi förälskade oss i när vi valde den här lägenheten, säger Isabel Green.
Markus Jonegård håller med. De har nu bott tillsammans i sin nya lägenhet på Fålhagsleden i ungefär en månad. Då hade de sedan länge pratat om att flytta ihop men det tog ett tag att hitta den rätta lägenheten. Sina två år tillsammans har de tillbringat i var sin liten etta. Att flytta ihop blev i praktiken inget stort steg.
− Vi bodde i princip tillsammans redan men på en mycket mindre yta. Oftast var vi i Isabels lilla etta med kokvrå på Rackarberget, säger Markus Jonegård.
− Det känns lättare att bo tillsammans på riktigt. Det är så skönt nu när man kan vara hemma samtidigt men göra olika saker, säger Isabel Green.

Och nog är det skillnad på studentettan och denna stora tvårummare som badar i ljus. Vita väggar och gardiner, ljus soffgrupp och små inslag av grönt i mattorna och orkidéerna som pryder fönsterbläcket. I taket sitter vita stuckaturer i gammaldags stil. Det ska vara vitt tycker Isabel Green. Och smak är något som kan ställa till problem för par som ska forma sina hem. Någon tycker om stilrent i vitt och svart. Den andra vill ha bohemiskt och varma färger. För Markus Jonegård och Isabel Green har detta dock inte varit något problem. De är överens om att Isabel kommer med bäst förslag.
− Jag vet vad jag tycker om och vad jag inte tycker om. Skrivbordet är inte direkt något jag skulle ha valt själv. Det blir det första som byts ut, säger Isabel Green och sneglar mot den lilla arbetshörnan.
Annars har det inte varit några större problem med att välja ut möblemanget. De hade bott så litet innan att de knappt hade några möbler, och behövde därför inte bråka om vems soffa som var finast. Nu köper de nytt allt eftersom och byter ut gamla möbler när de kan. Först på listan står bokhyllor så att de kan få plats med alla böcker som står undanskuffade på vinden. En enda tavla sitter i köket. Den föreställer den svenska tigern i gula och blå ränder, som skapades under andra världskriget som en symbol för den svenska neutraliteten och tystnaden. För Markus Jonegård är står den för någonting annat.
– Den finns med i Karl Bertil Jonssons julafton.

Det enda i hela lägenheten som inte riktigt passar in i den annars lantligt vita stilen är en något märklig träskulptur som står på en hylla i vardagsrummet.
– Det är en vandringspokal som går runt i mitt kompisgäng. Man får den när man flyttar och då får man inte ställa undan den. Först när någon annan flyttar får man ge den vidare, berättar Markus Jonegård.
Att det funkat så bra som det har gjort tror de beror på att de pratade mycket om hur de ville ha det innan de flyttade.
– Vi hade väldigt roligt när vi planerade. Vi gjorde upp modeller och ritade upp hur vi skulle möblera och vilka möbler vi ville ha, säger Markus Jonegård.
– Det är vikigt att vara ärliga mot varandra. Jag säger till direkt om jag tycker att något är fult. Det är bättre att vara lite osams då än när man redan köpt något, säger Isabel Green.

Men inte alla har en så harmonisk flytt som Markus och Isabel. Olika smak och viljor kan skapa problem i paradiset. Sofia Jensen jobbar som inredare på företaget Stilrent och hjälper folk med att komma överens om hur de ska inreda sina hem.
– Om man har olika smak kan det vara bra att titta på inredningsbilder och utifrån det sätta fingret på vad det är man tycker om. Om båda personerna gör det försöker man sedan kombinera deras två bilder.
Hon menar att man då tillsammans skapar en helhet där det finns saker som båda tycker om. Ofta bryr man sig då inte om det är något man gillar lite mindre.
– Om den ena är minimalist och den andra vill ha det ombonat och mysigt kan man lösa det så att man har mycket saker på några ställen, till exempel ett hörn med mycket tavlor och en fåtölj. Men att det inte är utspritt över hela lägenheten.

Det är viktigt att arbeta fram ett resultat så att båda blir nöjda. Om det gäller en möbel som den ena vill behålla så kanske den andre kan få välja färgen på väggen. Ofta kan man då ändra sig och faktiskt börja tycka om något, om man ser det i ett nytt sammanhang.
– Det mesta är snyggt på rätt ställe, säger Sofia Jensen.

Fakta

Att flytta ihop

Sofia Jensens tips:

1. Kompromissa. Om du absolut vill behålla en möbel som inte din partner tycker om får du ge dig när det gäller någonting annat.

2. Ge er inte förrän båda är nöjda.

3. Ta in en inredare, bara på konsultation. Ofta kan det räcka. Och det kan förhindra att man gör onödiga köp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om