Få poliser med invandrarbakgrund
Trots ett mångfaldsprojekt vid Uppsalapolisen finns bara två anställda med utomeuropeisk bakgrund. Fler än tidigare med invandrarbakgrund söker till polisutbildningen, men få kommer in. Nu väntas ett förändrat intagningsprov som ska öka mångfalden.
Att locka personer med utomeuropeisk bakgrund, exempelvis från länder i Afrika eller Arabvärlden, har dock visat sig vara svårt. I statistiken ryms alla personer vars ena, eller båda, föräldrar är födda i utlandet. Det kan alltså även handla om personer med rötter i Norge eller Finland.
Ett annat hinder i strävan efter fler poliser med invandrarbakgrund är att intagningsprovet sätter stopp för många. Nu ses intagningsprovet över i syfte att just bredda mångfalden.
- Första steget till en breddning av poliskåren är att fler med invandrarbakgrund söker till polisutbildningen. Men de måste även klara antagningen. Det finns kritik mot att det finns ålderdomliga ord i svenskaprovet som kan vara svåra att känna till om man inte är född i Sveriger, berättar Camilla Clarin, rekryteringsansvarig vid Uppsalapolisen.
Uppsalapolisen har under flera år aktivt arbetat för att locka fler med utländsk bakgrund att söka sig till polisyrket, exempelvis genom att arbeta aktivt mot invandrarföreningar.En uttalad strategi de senaste åren har varit att rikta sig till föräldragenerationen.
- Vi har upptäckt att föräldragenerationen från en del länder har dåliga erfarenheter av polisen från sina hemländer. I många länder har yrket även låg status och därför ogillas det att barnen söker sig till polisen, säger Mikael Malmberg, poliskommissarie med ansvar för handledning i Uppsala län.
- Vi försöker bredda oss, men det är svårt. Framför allt personer med rötter utanför Europa är svåra att locka till yrket, säger han.
När UNT skrev om ämnet för två år sedan saknades helt poliser med utomeuropeisk bakgrund i länet.I dag finns det två. För två år sedan fanns ett fåtal poliser med rötter från andra europeiska länder. Situationen i dag är snarlik. Men satsningen på ökad mångfald beskrivs för den skull inte som ett misslyckande.
- Det här är ett långsiktigt arbeta, säger Camilla Clarin.
FAKTA om sökande till polisutbildningen
Den 15 mars var sista dagen att söka till polisutbildningen. Den preliminära siffran - 7611 ansökningar - visar redan på nytt rekord. Andelen kvinnliga sökanden är 36 procent. Andelen sökanden med annan etnisk och kulturell bakgrund än svensk är 21 procent.
Den 15 mars var sista dagen att söka till polisutbildningen. Den preliminära siffran - 7611 ansökningar - visar redan på nytt rekord. Andelen kvinnliga sökanden är 36 procent. Andelen sökanden med annan etnisk och kulturell bakgrund än svensk är 21 procent.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!