Få pluggar utomlands

Uppsala studentkår har tagit reda på varför intresset att plugga utomlands är så svalt.

Amanda Johansson har studerat utomlands.

Amanda Johansson har studerat utomlands.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2013-05-24 06:04

Amanda Johansson går psykologprogrammet i Uppsala och läste en termin i Holland. Hennes främsta råd till andra som funderar på att studera utomlands är att våga.
– Sedan måste man sätta sig in i hur ansökningsprocessen går till och vad som krävs av en. Det finns mycket hjälp att få, bara man ber om det, säger hon.

Utlandsstudier ger nya perspektiv, erfarenheter och kontakter som kan berika utbildningen och forskningen i Sverige och främja samarbetet mellan olika länder. Trots stipendier, språkkurser och stöd för att leta bostad vid studier inom utbytesprogram är det förhållandevis få studenter som förlägger en del av utbildningen utomlands.

En rapport som Uppsala studentkår gjort visar att de allra flesta studenter är positiva till utlandsstudier. Samtidigt finns en utbredd föreställning om det som något dyrt, krångligt att söka och svårt att få. Till viss del stämmer det, men här råder också stor kunskapsbrist, hävdar Yasmin Hussein, vice ordförande med ansvar för utbildningsfrågor på Uppsala studentkår.
– Informationen måste göras mer systematisk. All information borde vara samlad på ett ställe, säger hon.

Internationella kansliet förmedlar utbytesplatser som är gemensamma för hela universitetet. Sedan har institutionerna egna studentutbyten.
– Vårt fokus är transparens, effektivitet och att samla informationen så att det inte blir så rörigt för studenterna. Men vi har inget mandat att tala om för institutionerna hur de ska göra. Vi kan bara erbjuda samverkan, säger Erika Dabhilkar, chef på internationella kansliet.

Idag, fredag, hålls ett panelsamtal utifrån rapporten på Västgöta nation klockan 12. Där medverkar Matt Greig från Uppsala universitets internationella kansli och europaparlamentarikern Cecilia Wikström (FP). Yasmin Hussein som skrivit rapporten hoppas att den ska bidra till åtgärder som gör att fler studenter hittar ut i världen och kan komma hem med värdefulla erfarenheter och kontakter.

Fakta

Utbytesstudenter

27 700 svenska studenter reste utomlands läsåret 2011/2012, antingen som utbytesstudenter eller som freemover-studenter som ordnar en studieplats själva.

Av Uppsala universitets studenter deltar cirka 2,6 procent i utbytesprogram. De som ordnar studieplats utanför utbytesprogrammen är fler.

Civilingenjörer och samhällsvetare är mest benägna att studera utomlands.

Ansökningsprocessen är lång och det krävs oftast höga betyg och goda akademiska referenser. För den som inte får en utbytesplats finns utbildningsförmedlare som är agenter för utländska universitet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om