Få nya friskolor i höst
Tre friskolor av fyra som fått tillstånd i år att starta grundskoleklasser väljer att vänta med att dra i gång. Det är bara Kunskapsskolan som startar helt nya grundskoleklasser i Uppsala höstterminen 2009.
I dagarna blev det klart med lokalerna för Stiftelsen Uppsala musikklasser. Denna nya friskola kommer att inrymmas i gamla lärarseminariet, ILU:s lokaler.
- Vi fick tillståndet i januari och hittade lokaler nu i månadsskiftet. Det här är en process som tar lite tid och måste få göra det. Därför startar vi inte förrän nästa höst, 2010. Nu ska vi sätta i gång och anställa lärare, samt inte minst en rektor, säger Rolf Nygren, ordförande i Stiftelsen Uppsala musikklasser.
Personalkooperativet UTE, en friskola i Östervåla, har fått tillstånd för att starta förskoleklass och årskurs 1 - 3 kallad I ur och skur - äventyret i Uppsala. De håller som bäst på att leta lämplig lokal.
- Lokalen bör har närhet till en skog i Uppsala. Fick vi önska skulle den ligga nära Stadsskogen, men vi är flexibla. Inom en månad räknar vi med att vår planering ska vara klar. Men det är tveksamt om vi kan dra igång redan till hösten, säger Carina Krause från Personalkooperativet UTE.
Jensen grundskola har fått tillstånd att starta skola från förskoleklass till och med årskurs nio, med sammanlagt 560 elever. Men man har fått tillstånd i flera svenska städer och just Uppsala är inte högst prioriterat bland dem till hösten. Dock har man redan en gymnasieskola här, Jensengymnasiet.
- Vi kan ju inte starta överallt samtidigt. Det finns visserligen ingen lokal än i Uppsala som vi betalar hyra för under året, men det finns inga praktiska hinder för oss att dra i gång nästa höst, alltså 2010. Vi har många krokar ute, säger Vera Sandin, affärsområdeschef för Jensen grundskola och gymnasium.
Till hösten 2009 startas nya grundskoleklasser i vad som ska kallas Kunskapsskolan Uppsala norra i samma hus som Kunskapsgymnasiet på Dag Hammarskjölds väg 21, alltså i närheten av Kunskapsskolan som i dag har 452 elever i årkurserna 6 - 9.
Elevantalet har ökat i de befintliga friskolorna med 291 elever sedan förra året, medan elevantalet i de kommunala skolorna har minskat med 557 elever, enligt färsk statistik från Uppsala kommun. Men det handlar inte bara om att elever byter skola inom kommunen.
-Inflyttningen i kommunen är hög och de som flyttar in väljer i högre grad kommunala skolor än friskolor, säger grundskolechefen Per Pettersson.
Det totala elevantalet har minskat varje år sedan 2003.
- Men minskningen av elever i år blir inte så stor som vi befarat tidigare. Fast en ökning av grundskoleelever kan vi nog se tidigast se 2010, säger Per Ola Östergren som är uppdragsstrateg på vård och bildning i Uppsala kommun.
Gränbyskolan, som är en kommunal skola, fick ta emot ett större antal elever när en närbelägen skola stängdes. Annars är Gränbyskolan en profilskola med idrottssklasser. Elever från Uppsala kommuns övriga skolor och från andra kommuner söker sig hit. Till profilklasserna tar man bara emot i mån av plats. Men skolan är skyldig att ge plats till dem som bor i närheten i de vanliga klasserna.
- Vi brukar ha ett informationsmöte för dem som tänker söka hit och deras föräldrar hösten före. Sedan har vi ett nytt informationsmöte på våren, berättar rektor Leif Ericsson.
Men han säger också att skolan kan få nya elever när som helst under terminerna. Då tar personal från Gränbyskolan kontakt med skolan de kommer ifrån. Eleven får sedan träffa sin lärare, samt en elevsamordnare och ibland också rektor för att se om det kan finnas några speciella behov. Ett par veckor senare kollar elevsamordnaren av hur det går för den nya eleven.
Katarinaskolan är en friskola och tar in nya i mån av plats och tillämpar kösystem. Här ägnar skolledningen en halvtimme åt varje ny elev och dennes föräldrar. Det gäller såväl om eleven börjar vid terminsstart som mitt i terminen.
- Under denna halvtimme kan vi informera om skolan och hur vi arbetar, men också grundlägga en bra kontakt. Det ska inte vara svårt att tala med vare sig lärare eller skolledning om det är något som inte fungerar, säger Björn Hjalmarsson, rektor på Katarinaskolan.
På den kommunala skolan Växthuset deltar både nya och gamla elever i en värdegrundsvecka vid höstterminsstarten där man har olika typer av samarbetsövningar och de äldre barnen får guida de yngre.
- För barn som kommer nya under terminerna får deras respektiver klasslärare introducera dem på skolan. Det finns olika sätt, att låta andra barn i klassen få vara mentorer till de nya exempelvis, berättar rektor Anders Ekgärd.
Fakta
Fyra friskolor i Uppsala fick tillstånd i januari år från Skolverket att utvidga eller bedriva grundskola.
- Kunskapsskolan som ska utöka med 320 högstadieelever
- I ur och skur - äventyret, för 48 elever i förskoleklass och årskurs 1 - 3
- Jensen grundskola för 560 elever från förskoleklass till och med årskurs 9
- Stiftelsen Uppsala musikklasser för årskurserna 4 till 9, dock lite oklart för hur många elever.
Fyra friskolor i Uppsala fick tillstånd i januari år från Skolverket att utvidga eller bedriva grundskola.
- Kunskapsskolan som ska utöka med 320 högstadieelever
- I ur och skur - äventyret, för 48 elever i förskoleklass och årskurs 1 - 3
- Jensen grundskola för 560 elever från förskoleklass till och med årskurs 9
- Stiftelsen Uppsala musikklasser för årskurserna 4 till 9, dock lite oklart för hur många elever.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!