Under Bollhusmötet i Uppsala 1939 sa en majoritet av de närvarande studenterna nej till att låta judiska flyktingar komma till Sverige. En annan händelse som satte Uppsala i rampljuset under andra världskriget var Påskkravallerna vid Uppsala högar 1943, då nazister hade en demonstration och då motdemonstranter slogs ner av såväl nazisterna som polisen.
Men tvärtemot vad många tror hade Uppsala inte fler högerextrema Tysklandsvänner än andra städer, berättar Magnus Alkarp, som i sin bok Fyra dagar beskriver just Påskkravallerna.
– Enligt uppgifter från säkerhetstjänsten var det var få städer under andra världskriget som hade så lite nazister som Uppsala. Uppsala var snarare ett antinazistisk motståndsfäste, säger han.
Bland annat tog Uppsala emot många flyktingar under kriget. En stor del av dem var tyskar som av olika anledningar var motståndare till nazismen. Till exempel valde många tyska lärare under studieresor till Uppsala att stanna här, och de fick hjälp i sina avhopp av stans nationer. Till Uppsala kom också tusentals norska studenter. Här tillverkades flygblad för norska motståndsrörelsen.
– Det gjordes mycket för Norge i det lilla, både i universitetet och ute på stan.
Men visst fanns det nazister – en liten, men högljudd klick, enligt Magnus Alkarp. Högkvarteret hade de på Dragarbrunnsgatan 59. Och på kvällarna träffades de på Kafé Centrum, i hörnet av Smedsgränd och Dragarbrunnsgatan, och lyssnade på den tyskkontrollerade svenska radiostationen Königbergsradion. Lokalen var avlyssnad av säkerhetstjänsten och på taket smög Uppsalas syndikalister och försökte fånga nazisterna på bild.
– Syndikalisterna var nästan uteslutande tjejer i tonåren. De var väldigt modiga, i dokument från säkerhetstjänsten kan man läsa mellan raderna att de var imponerade av de här tjejerna.
Det var självklart inte bara Kafé Centrum som bevakades. Säkerhetstjänsten avlyssnade många platser och samtal och öppnade otaliga brev. 1941 drog staten igång vaksamhetskampanjen En svensk tiger för att uppmana svenskarna om att hålla tyst om allt som kunde skada det neutrala Sverige. Såväl tysklandsvänner som englandsvänner övervakades.
– Säkerhetstjänsten hade nog rätt, för Sverige stod under ett rejält hot.
Vid sidan av krigets hotande muller försökte Uppsalaborna leva sina liv så normalt som möjligt.
– Att barnen ska ha det bra, att skorna ska bli putsade ... att upprätthålla vardagen när världen är galen är det viktigaste som finns, säger Magnus Alkarp.
Och man festade. Nöjeslivet var stort – för att inte säga enormt, enligt Magnus Alkarp. I synnerhet amerikansk musik, så som swing och jazz, slukades.
– Man orkade inte oroa sig hela tiden, utan måste få roa sig också.