Få luckor i Håkans majblomme-samling

Starten har gått för årets insamling för Majblomman. Organisationens beskyddare drottning Silvia har redan köpt de första majblommorna, liksom förmodligen alla landshövdingar. En som också brukar försäkra sig om några exemplar är Håkan Ivarsson i Märsta - han vill hålla sin samling komplett.

Uppsala2014-02-18 16:19
Grunden till Håkan Ivarssons samling lade hans mamma - hon köpte ett par blommor när han föddes 1945 och fortsatte med det år från år tills han själv tog över samlandet. Nu har han alla majblommor från starten 1907.
- Jag har bytt till mig och köpt. Rariteten är den här, säger Håkan Ivarsson och pekar på en blomma som med sin mörkblå färg inte syns så bra mot den vinröda sammeten i hans samlarportfölj.

Raritet med blad i tre lager
Men just den blomman är alltså den allra första, 1907 års modell. I år kostar en blomma i den storleken 10 kronor, då kostade den tio öre - men premiärblomman är värd flera tusen kronor på samlarmarknaden, enligt Håkan Ivarsson.
- Titta här, den har tre lager kronblad, ingen av de senare modellerna har fler än två. Och det får inte vara ett enda blad borta, så går samlarvärdet förlorat, påpekar han.

Dyrt på samlarmarknaden
Färgerna brukar var olika år från år, årets modell av majblomman är rosa och röd. 1950 introducerades kransarna och där har Håkan Ivarsson alla från 1952, med några förargliga luckor åren 1960, -63, -65 och -68.
- Men jag har dubletter där också, byter gärna eller säljer dem, liksom dubletter av majblommor. Jag var ute och tittade på nätet i dag men folk vill ha 500-600 kronor styck för en krans, det är för dyrt för en pensionär som mig. Jag säljer billigare, säger Håkan Ivarsson.
Som jämförelse kan nämnas att årets kransar kostar 30 kronor.

Synas i tidning ger kontakter
Håkan Ivarsson är inte med i någon samlarförening utan har fått kontakt med andra samlare främst genom tidningarna. Han har blivit intervjuad i bland annat tidningen Land - "då fick jag massor av svar" - Upsala Nya tidning och Sigtunabygden.

Idén: Barn hjälper barn
Kvinnan som fick idén att barn skulle hjälpa barn genom att sälja en liten blomnål hette Beda Hallberg och bodde i Göteborg. Alltsedan 1907 har majblommor sålts, först för att hjälpa barn som hade den tidens stora folksjukdom tuberkulos, sedan för att lindra fattigdom.

Varje år säljer mer än 100 000 barn mellan 9 och 12 år majblommor under en tvåveckorsperiod. I fjol samlade de in 46,5 miljoner kronor. Merparten går till ekonomiskt utsatta barn i Sverige, men en tiondel får barnen behålla och en tiondel går till skolan eller scoutkåren för till exempel inköp av lekredskap eller musikinstrument.
Enligt Majblommans årsrapport växer en kvarts miljon barn i Sverige upp i familjer med ständig brist på pengar. Till exempel har närmare 23 000 barn fått avstå från nya glasögon, trots att de har synfel.

Ensamstående föräldrar utgör 83 procent av dem som ansöker om bidrag hos de lokala majblommekommittéerna. Bidragen går till bland annat medicin, glasögon, kläder, skor, läger och kolonier, sommaraktiviteter med mera.
Källa: www.majblomman.se
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om