Få kvinnor på skyddade boenden
Uppsala kvinnojour befarar att hotade och misshandlade kvinnor drar sig för att kontakta kommunens skyddade boende. Vid boendet, som kostar kommunen 6,3 miljoner årligen, utnyttjas bara hälften av platserna.
— Boendet behövs men kanske inte med så många platser som nu. Samtidigt är det viktigt att påpeka att färre platser sjävklart inte är billigare för kommunen att driva, säger Mary Nilsson, chef för Uppsala kommuns individ- och familjeomsorg, IFO.
Ingen vet i dag om den låga beläggningen beror på att fler kvinnor inte har behov av skyddat boende eller om kvinnorna helt enkelt inte vet om att boendet finns.
Skambelagt
Enligt Mary Nilsson har både socialtjänsten, polisen och rikskvinnocentrum hjälpt kvinnor till boendet.
— Men det kanske inte är lika känt bland kvinnorna själva, säger hon.
Men även om utsatta kvinnor i Uppsala vet om att Siri finns är det inte säkert att de väljer att uppsöka boendet. Det menar Susann Stambolidou-Tellebo på Uppsala kvinnojour. Hon befarar att kvinnor drar sig för att kontakta Siri eftersom boendet drivs av kommunen.
- Vår erfarenhet är att man som kvinna inte vill blanda in socialtjänsten eftersom det anses som skambelagt.
Boendet, som har funnits sedan hösten 2004, har kritiserats starkt för att kosta mycket pengar och för att indirekt ha medfört nedläggningen av Uppsala kvinnojours skyddade boende.
I dag kostar Siri Uppsala kommun 6,3 miljoner kronor per år. Men politikerna i nämnden för vuxna med funktionshinder, som boendet ligger under, är överens om att det måste få kosta.
Personalstyrkan behövs
- Visst är det mycket pengar. Men hellre det än att vi står utan platser när behovet uppstår, säger Randi Graungaard (v) som är ordförande i nämnden.
Och hon får medhåll av vice ordförande Monica Spross (fp):
— Skulle man dra ner platserna till hälften så skulle det i alla fall kosta lika mycket eftersom samma personalstyrka behövs.
Monica Spross anser inte att det till hälften belagda boendet är ett slöseri med skattepengar.
— Men självklart skulle vi vilja att man var mer offensiv och sålde lediga platser till andra kommuner.
Redan för ett år sedan lovade boendets förra chef att man skulle börja marknadsföra sig mot andra kommuner. Men hittills har försäljningen skett i blygsam omfattning.
— Det handlar om ett par kommuner som köpt platser men vi måste lägga ner mycket mer energi på det i år, säger Mary Nilsson, som också kan tror att boendet skulle kunna användas till annat när det inte är fullbelagt.
— Man skulle kunna ha krishantering och samtalsstöd även för kvinnor som inte bor på Siri.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!