Få kvinnor i Upplands börsbolag
Upplands börsbolag har bara hälften så stor andel kvinnor i styrelserna jämfört med hela landet. Undantaget är Q-Med som har en jämställd styrelse.
En undersökning av Andra AP-fonden visar att kvinnorna i börsbolagens styrelser fortsätter att bli fler. Efter vårens bolagsstämmor ökar andelen svagt från förra året, från 17,7 till 19,3 procent.
Det är fortfarande långt till något som kan kallas jämställdhet och lokalt är situationen ännu sämre. I Upplands tio börsnoterade bolag sitter för närvarande 59 män och sex kvinnor, det vill säga 9,2 procent kvinnor. Sex av bolagen har inte en enda kvinna i styrelsen.
- Jag tror att orsakerna är sammansättningen av branscher och vilka tidigare erfarenheter man har. Och så är det en fråga om tid innan det blir ändring, säger Anders Lundwall, regionchef för Handelskammaren i Uppsala län.
Handelskammaren har arrangerat utbildning för styrelsearbete och upprättade i höstas Styrelsebanken, med 180 personer som är tillgängliga för styrelsearbete. Av dem är 42 procent kvinnor och därav följer tidsfaktorn. Tiden talar för att dessa vad det lider tar plats i börsbolagens styrelserum.
Brister på erfarenhet kan vara en svårare nöt att knäcka.
- Traditionellt hämtas ledamöter bland dem som har haft poster som vd, marknads- eller finansdirektör i bolagen. Inte från ledande funktioner som ekonomi, personal och information. Och där finns ofta kvinnorna i dag, säger Anders Lundwall.
Förutom att fler kvinnor tar vd-poster är också motmedlet att bredda styrelserna, enligt Anders Lundwall.
- En styrelse behöver en mångfald av kompetens. Och det gäller också branschöverskridande kunskaper. Erfarenheter av en annan bransch kan till exempel betyda kunskaper om kundernas kunder, något som är viktigt för företaget.
Detta har många bolag inte tänkt på. Elektronikkoncernen Note, till exempel, bytte vid vårens bolagsstämma ut hela styrelsen, en chans till förnyelse. Men sju män byttes mot sju nya män.
- Det har funnits en ambition hos oss att få in kvinnor i styrelsen, men av olika skäl har det inte blivit så, säger informationschefen Annelie Wirdefeldt.
Detsamma gäller åtta av de övriga bolagen. Q-Med däremot, representeras av fyra män och tre kvinnor. Det är också en kvinna, Pia Rudengren, som är styrelsens ordförande.
- Vi har fler kvinnliga anställda, fler kvinnor i ledningsgruppen och våra produkter används framför allt av kvinnor, säger Bengt Ågerup.
- I allmänhet tycker jag att det vore fel att kvotera in män.
Han underkänner resonemanget att det skulle finnas för få kvinnor att tillgå, och att kvinnor skulle ha bristande erfarenhet.
- Det kan möjligen gälla på landsbygden, i vissa fall. Men i en region som Stockholm-Uppsala är detta alldeles fel, säger Bengt Ågerup.
FAKTA
Bolag Män Kvinnor
Note 7 0
Beijer Alma 6 1
Q-Med 4 3
Biotage 9 1
Orexo 7 1
Systemseparation 6 0
Starbreeze 6 0
Dannemora Mineral 6 0
Conpharm 4 0
Alphahelix 4 0
Bolag Män Kvinnor
Note 7 0
Beijer Alma 6 1
Q-Med 4 3
Biotage 9 1
Orexo 7 1
Systemseparation 6 0
Starbreeze 6 0
Dannemora Mineral 6 0
Conpharm 4 0
Alphahelix 4 0
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!