Få kvinnor får riskkapital

25 procent av de svenska företagen ägs och drivs av kvinnor. Men 95 procent av riskkapitalet går till män. Teknikdominerade bolag med hög risk och snabba pengar lockar investerarna. Där finns få kvinnor.

Uppsala2005-04-23 00:00
Nutek och Svenska Riskkapitalföreningen undersöker fyra gånger årligen riskkapitalbolagens investeringar. Det visar att 750 företag totalt fick 16,8 miljarder kronor i riskkapital förra året. Av det gick bara 840 miljoner till kvinnliga företagare, trots att kvinnor är verksamma i de flesta branscher.
Barbara Bohannan vid Svenska riskkapitalföreningen anser att situationen är oroväckande och föreningen har startat ett nätverk för att lyfta fram kvinnorna.
— Varför så få kvinnor söker riskkapital vet vi inte. Det kan bero på att riskkapitalet är inriktat mot teknikföretag och där är kvinnorna dåligt representerade. Kvinnor startar ofta levebrödsföretag och har sällan anställda, säger hon.

''Strukturer stänger ute''
Birgitta Österberg vid Nutek tror att manliga strukturer och värderingar till en del stänger ute kvinnorna.
­— Det ska gå snabbt på riskkapitalmarknaden, män är beredda att ta större risker och söker så hög avkastning som möjligt. Det gör att man har svårt att se de kvinnliga företagarna. Kvinnor är försiktigare än män och räknar i mindre tal, säger hon.
Det leder till att kvinnor söker sig till vård-, omsorg och skola, sektorer som i de flesta fall är offentligt kontrollerade.

''Gör ingen skillnad på kön''
Lennart Samuelsson, vice vd i Industrifonden tror inte att mansdominansen utestänger kvinnor. Någon statistik över hur många av fondens 100 ägarengagemang som är kvinnliga finns inte.
— Men vi har ett antal. Normalt så gör vi inte skillnad på män och kvinnor. Bra idéer får kapital. Mer kapital skulle gå till kvinnor om offentlig sektor kunde bli mer öppen, säger han.
Riskkapitalisten Spiltan har för tillfället inte investerat i något bolag som ägs eller drivs av kvinnor. Vd Per H Börjesson tycker det är "ganska självklart" att kvinnor får mindre kapital i och med att de startar färre företag. Inte heller anser tror att mansdominansen är något hinder för finansiering av kvinnors företag. Bra idéer är avgörande.
För att öka kvinnornas chanser vill Birgitta Österberg uppmärksamma "goda exempel".
— Visa också siffrorna och ställ frågor om varför så lite kapital går till kvinnor. Det ökar medvetenheten om kvinnligt företagande, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om