Kvinnor som får i sig mycket kalcium har till och med mer höftfrakturer än kvinnor med ett måttligt kalciumintag.
Det visar forskare vid Uppsala universitet och Karolinska institutet i en studie som publiceras i nätupplagan av den medicinska tidskriften British Medical Journal.
– Våra resultat talar för att det egentligen bara är kvinnor som inte äter kalciumrika livsmedel som ost eller dricker mjölk som riskerar att få ett så lågt kalciumintag att de kan behöva kalciumtillskott, säger professor Karl Michaëlsson vid Uppsala kliniska forskningscentrum.
Studien omfattar drygt 61 000 kvinnor i Uppsala och Västmanlands län, som vid minst två tillfällen med flera års mellanrum besvarat en enkät om bland annat sina mat- och dryckesvanor. Utifrån svaren har det varit möjligt att på ett tillförlitligt sätt beräkna hur mycket kalcium de fått i sig.
Benskörhet är något av en folksjukdom bland kvinnor efter klimakteriet. Under de 19 år som kvinnorna följts sedan studien startade drabbades nästan var fjärde av en eller flera frakturer. Frakturer var ungefär tio procent vanligare bland den femtedel av kvinnorna som hade det lägsta kalciumintaget, under 700 milligram per dag, jämfört med bland övriga kvinnor.
– För kvinnor som redan ligger över denna riskgräns ger ett ökat kalciumintag däremot inget ytterligare förbättrat skydd mot frakturer, säger Karl Michaëlsson.
Också en undersökning av bentätheten med speciell röntgenteknik av 5 000 av kvinnorna i studien visade liknande resultat. Uttalad benskörhet var vanligare bland kvinnorna som fick i sig mindre än 700 milligram kalcium per dag. Ett ökat kalciumintag för dem som hade högre kalciumintag än så förbättrade däremot inte skyddet mot benskörhet ytterligare. Forskarna fann till och med att den femtedel av kvinnorna som fick i sig mest kalcium, mer än drygt 1,1 gram per dag, drabbades av höftfrakturer något oftare än kvinnorna som fick i sig runt 750 milligram kalcium per dag.
– Detta resultat bör dock tolkas med försiktighet, även om det finns en del andra studier som också pekar på att ett högt intag av kalcium kan ha negativ effekt på skelettets hållfasthet, säger Karl Michaëlsson.
Hur mycket kalcium man bör äta är en sedan länge omtvistad fråga eftersom olika studier visar olika resultat.
Varför ska man lita mer på den nya studien än på någon annan?
– Helt enkelt därför att den är mer tillförlitlig. Den är betydligt större än tidigare gjorda studier inom området, är mer noggrant gjord och har längre uppföljningstid, säger Karl Michaëlsson.