Få kunder trots lockande budskap

Spara uppåt 25 procent i värmekostnader. Trots det lockande budskapet har Uppsalaföretaget Enreduce haft svårt att hitta kunder. Men efter tolv års kamp börjar det vända.

Lars Blekastad

Lars Blekastad

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2010-10-26 11:07

I ett apparatskåp av plåt i källaren på Geijersgatan 15 i Uppsala finns tekniken som styr värmen i bostadsrättsföreningen Grane. Fyra sensorer utplacerade i huset skickar information om temperaturen till datorn i källaren som analyserar hur mycket värme som behövs och ser till att rätt mängd kommer ut i de 46 lägenheterna. Föreningen använder sig av Uppsalaföretaget Enreduces utrustning. Företaget har utvecklat en teknik som reducerar värmeförbrukningen uppåt 25 procent i flerfamiljshus.

Föreningens medlemmar var tveksamma till en början. Skulle det verkligen fungera? Men investeringen på 170 000 kronor betalade sig snabbt. Nu har man haft det i sju år och sparat omkring 75 000 kronor om året.
– När något låter för bra för att vara sant blir man ju skeptisk. Men det fungerar jättebra och vi har slutat titta på om vi sparar pengar, det såg vi ju direkt, säger Anders Lönnqvist, ordförande i bostadsrättsföreningen Grane.

När bostadsrättsföreningen gjorde ett stambyte och la in golvvärme kontaktade de företaget för att uppdatera systemet. Annars sköter det sig självt.
– Det fina med systemet är att det inte märks. Vi hade i princip inte behövt veta vart det här skåpet sitter, säger Anders Lönnqvist.

Företaget Enreduce har funnits i tolv år och systemet är långt ifrån nytt. Teorierna om att hus är dynamiska har bland annat dokumenterats av doktor Engelbrekt Isfält vid Tekniska Högskolan i Stockholm. Med dem som utgångspunkt genomförde Enreduces utvecklare Lars Blekastad fältstudier i slutet på 1980-talet och i början av 1990-talet var systemet i princip färdigt. Men det har gått trögt att få kunder att nappa. Och delägarna ser både bygg- och energibranschen som konservativa bromsklossar.
– Vårt problem har hela tiden varit att folk inte förstår att det här fungerar, då kan det vara lätt att bli lite bitter. Men det är jag inte. Jag tycker att det här är jätteroligt och jag försöker alltid att göra något bra för våra kunder och sedan får branschen hålla på som den vill, säger Lars Blekastad.

Nu börjar det lossna, förra räkenskapsåret ökade omsättningen från drygt 2 till närmare 6 miljoner kronor. Uppåt 50 000 lägenheter i Uppsala, Stockholm, Göteborg och Norge använder systemet.
– Vi har märkt att det finns ett ökat miljöintresse. Det är jätteskoj, det känns som att det börjar sprida sig, säger delägaren Lars Lindström.

Men både han och övriga delägare tror att ett verkligt genombrott dröjer.
– Jag tror att vi ligger före vår tid och att det behövs ett generationsskifte för att vi ska få ett riktigt genomslag.

Räknar med gratisvärmen

När det blir kallt pumpar de flesta värmesystem in mer värme än nödvändigt för att möta kylan.

Den överflödiga värmen lämnar huset och kostar pengar i onödan.

För att undvika det tar Enreduce hänsyn till all gratisvärme som finns i ett hem. Den mesta kommer från solen och en del från elektriska apparater som tv, dator, diskmaskin, strykjärn och spis.

Eftersom systemet kan räkna ut hur mycket energi som huset har lagrat tillförs bara så mycket som behövs för att temperaturen ska ligga kvar på samma nivå och därmed slipper kunderna betala för överskottsenergi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om