Få kommuner sköter livsmedelstillsyn

Kommunerna i Uppland är allmänt sett dåliga på leva upp till Livsmedelsverkets riktlinjer för tillsyn av restauranger, storkök, butiker och övriga lokaler där mat handhas. Det lysande undantaget är Sigtuna.

Uppsala2004-04-17 00:00
Livsmedelsverket påbörjade innevarande runda av kommuninspektioner 2001. När året är slut ska samtliga landets kommuner ha blivit granskade.
Den enskilt viktigaste faktorn för en effektiv tillsyn är personalresurserna i förhållande till antalet tillsynsobjekt. Som UNT tidigare rapporterat var det bland de kommuner i UNT:s spridningsområde som granskades 2002 bara Sigtuna och Älvkarleby som hade tillräckliga personalresurser. I Uppsala, Tierp och Enköping var bristen omfattande. Även Heby och Tierp var underbemannade.

I år kommer Håbo, Knivsta, Norrtälje och Östhammar att granskas. För Östhammars del har inspektionen just slutförts. Resultaten är inte klara, men endast en miljöinspektör som är inriktad på livsmedelstillsyn lär inte imponera på Livsmedelsverket.
— Vi har inte ekonomiska resurserna. Vi har en mindre omfattande tillsyn av alla anläggningar varje år. Förra året inspekterades alla skolkök, i år tar vi omsorgen, säger miljönämndens ordförande Christina Haaga.
Den takten ligger en bra bit från Livsmedelsverkets rekommendationer, som säger att en lokal där livsmedel hanteras bör genomgå en fullständig inspektion gång per år.

I en granskning från 2002 kunde Sigtuna stoltsera med hela 1,64 inspektioner, medan Norrtälje var sämst i hela landet med bara 0,06.
Den siffran anser Norrtälje kommuns miljöchef Bengt-Göran Hägg dock vara missvisande. Samtidigt medger han:
— Vi har tre inspektörer i dag. Vi skulle behöva tre gånger fler om vi ska kunna leva upp till rekommendationen.
Han säger att han påtalat behovet för politikerna länge, utan att få gehör.
— Förhoppningsvis kommer en ändrad lagstiftning som ger oss större möjligheter att ta betalt för inspektionerna. Det skulle underlätta för oss att anställa fler.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om