Det framgår av en studie som omfattar nära 300 kvinnor vid fyra mödravårdscentraler i Gävle, Stockholm och Uppsala. Studien publiceras i facktidskriften Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica.
– Det är tydligt att varken Livsmedelsverket eller vi inom vården nått ut med budskapet om att börja ta folsyra redan i planeringsstadiet eftersom ryggmärgsbråck uppstår så tidigt i graviditeten att kvinnan oftast ännu inte vet att hon väntar barn, säger barnmorskan Tanja Tydén, professor i vårdvetenskap vid Uppsala universitet.
Hon är övertygad om att fler kvinnor skulle följa rekommendationen om att börja ta folsyra inför graviditeten om de bara kände till att den finns och varför den finns.
– Tre fjärdedelar av kvinnorna i vår studie uppgav att graviditeten var mycket eller ganska välplanerad och bara några få procent att den var helt oplanerad. Då borde de flesta kunna ta folsyratabletter som en rutin i själva planeringen, säger Tanja Tydén.
I studien besvarade kvinnorna en omfattande enkät i samband med rutinkontrollerna på mödravårdscentralen under graviditeten. Där är det sedan länge rutin att barnmorskorna informerar om värdet av ett tillskott av folsyra under graviditeten.
– Men vi barnmorskor skulle kunna sprida information om detta långt tidigare. De flesta kvinnor har ju kontakt med en barnmorska när de behöver preventivmedel. Då kan vi också informera om bästa sättet att i framtiden förbereda en graviditet, säger Tanja Tydén.
Svaren i enkätstudien visar att ett par andra åtgärder inför graviditeten var klart vanligare än att börja ta folsyra. Mer än var tredje kvinna uppgav att hon gjort upp en tidplan för att bli gravid och var fjärde hade gjort ett ägglossningstest för att räkna ut när hon skulle ha störst chans att bli gravid.
– Däremot är det litet betänksamt att bara var tionde uppgav att hon inför graviditeten ändrat sina alkoholvanor. Visserligen skär de flesta ner på alkoholen när de vet att de väntar barn, men innan de fått graviditetsbeskedet kan de ju i värsta fall ha utsatt fostret för riskabelt höga mängder alkohol under flera veckor, säger Tanja Tydén.
Den nya studien är en första så kallad pilotstudie. Den följs nu av en utvidgad undersökning, som ska omfatta 5 000 slumpmässigt utvalda gravida kvinnor från hela landet.