Sedan sommaren 2014 kan ekonomiskt utsatta familjer ansöka om en fritidspeng så att deras barn kan delta i organiserade fritidsaktiviteter som fotboll, simning och ridning. Men enligt socialstyrelsen har var fjärde kommun inte betalat ut någon ersättning från det riktade statsbidraget. Även i kommuner som betalat ut fritidspeng är det få familjer som utnyttjat reformen som sjösattes av förra regeringen.
– I vissa fall har familjerna inte uppfyllt kriterierna för att få fritidspeng, i andra fall har kommunerna inte fått in några ansökningar. Det finns också kommuner som anger att de redan tillämpar en högre fritidsnorm inom försörjningsstödet, säger socialstyrelsens utredare Stina Björk.
Kommunerna i Uppsala län fick 1,2 miljoner för att finansiera fritidspengen förra året, men knappt 43 000 kronor användes. Det såg inte bättre ut i kommunerna i Stockholms län som fick 6,7 miljoner men knappt betalade ut 151 000.
I Uppsala kommun finns det omkring 1 000 barn i åldrarna 7-18 vars familjer uppbär ekonomiskt bistånd. Under 2014 beviljades 27 hushåll fritidspeng. I år har 51 barn fått fritidspeng till en kostnad av 73 000 kronor.
– Det är för få som har ansökt. Det är alltid svårt att få riktade behovsprövade lösningar att fungera, säger arbetsmarknadsnämndens ordförande Ulrik Wärnsberg (S).
Ida Bylund Lindman, avdelningschef för försörjningsstöd, tror att familjer upplevt reglerna för snäva.
Har de känt till möjligheten?
– Absolut, men man kan alltid informera bättre. Vi hade precis på gång en skriftlig information när vi fick höra att fritidspengen ska försvinna.
Hon säger att kommunen redan betalar ut stora summor till barns fritidsaktiviteter.
– Vi har mer generösa riktlinjer än vad man har i många andra kommuner.
Då kunde väl fritidspengen ha varit en extra hjälp?
– Det har den varit och vi har försökt informera våra klienter.
Regeringen har haft invändningar mot fritidspengens utformning och föreslår nu att den ska tas bort nästa år. I stället vill regeringen använda pengarna till att genomföra en generell höjning av biståndet till ekonomiskt utsatta barnfamiljer. Arbetsmarknadsnämndens ordförande, Ulrik Wärnsberg, välkomnar förslaget:
– Generella lösningar är alltid bättre.