Parkeringstjänsten EasyPark har sammanställt statistik över alla parkeringar som är gjorda på kommunens gatumark. Under sista kvartalet 2013 gjordes dubbelt så många betalningar med app jämfört med året innan. Det har också sedan 2003 funnits möjlighet att betala med sms. Ändå är det bara ett par procent av alla parkeringsintäkter kommunen får in som betalas via telefonen.
– Så liten andel har det varit i flera år och det är lite märkligt. När sms-betalning infördes på bussarna ökade det kraftigt, men bilförarna fortsätter att använda kort, säger Kurt Auoja, ansvarig för parkeringsfrågor vid kommunens kontor för samhällsutveckling.
För kommunen är det en fördel med telefonbetalning.
– Mynthanteringen är kostsam och kortautomater kräver service, säger Kurt Auoja.
På varje automat finns information om de olika betalningssätten. Om man väljer att betala med telefonen kan p-kontrollanterna med hjälp av en handdator där registreringsnumret knappas in se om parkeringen är betald. En p-kontrollant UNT pratat med tycker att det är "ganska många" som betalar med telefonen.
Enligt EasyPark har betalningar med app ökat snabbt i Sverige och övriga Norden.
– Den höga andelen smartphones bidrar till ett helt nytt beteende kring mobila betalningar. En fördel är att man reglerar parkeringstiden själv. Vi ser höga tillväxttal i hela Sverige, säger Anders Bäck, vd för EasyPark Sverige.
EasyPark utsågs till Årets nyttotjänst vid Guldmobilgalan 2013.