Få åtal för våldtäkt

Nära 90 procent av alla våldtäktsanmälningar i Uppsala län leder aldrig till åtal. Åklagaren Ingrid Isgren i Uppsala har enbart under det senaste året haft minst tio fall där hon är övertygad om att kvinnan pekat ut rätt gärningsman men där våldtäktsmannen gått fri. Trots den dystra statistiken ökar andelen uppklarade våldtäkter i länet.

Uppsala2007-05-26 23:00
Få brott orsakar så svåra trauman som våldtäkt. Varför lägger då åklagarna ned så många anmälningar? För att ge en förklaring beskriver åklagaren Ingrid Isgren hur ett ärende kan se ut:

En yngre kvinna anmäler att hon varit på fest där hon druckit alkohol och träffat en man i sin egen ålder som hon är bekant med sedan tidigare. De hamnar i ett sovrum där de hånglar, hon tycker att det räcker så men han blir upphetsad och vill gå längre.

Han börjar dra av henne kläderna och lägger sig på henne. Hon säger ifrån men han bara fortsätter. Kvinnan börjar gråta och vädjar till honom att låta bli och men han genomför ett samlag och senare hittas sperma i kvinnans kropp.
Så långt kvinnans berättelse.
Kvinnan har alltså sagt nej och mannen har tilltvingat sig sex. Många skulle nog säga att det är våldtäkt.

Men hur är det i juridisk mening?
- Lagen kräver att gärningsmannen ska ha använt våld eller hot för att det ska bedömas som våldtäkt. Att han lagt sig på kvinnan och genomfört ett samlag räcker inte för en fällande dom. Jag kan tycka att det är fel men så är lagen skriven, säger Ingrid Isgren som är specialiserad på sexualbrott.
Åklagaren väger in hur kvinnan uppträtt efter händelsen, om hon till exempel varit chockad, om hon berättat för närstående att hon våldtagits, det undersöks om mannen anmälts tidigare etc.

Saknas såväl vittnen som teknisk bevisning är kvinnans egna uppgifter många gånger det enda som finns att gå på. Hävdar mannen att hon var med på sex och han dessutom gör ett trovärdigt intryck är risken stor att hennes anmälan gjorts förgäves.

Ingrid Isgren beräknar att hon under det senaste året haft 10-15 ärenden då hon känt sig helt övertygad om att den man som kvinnan pekat ut verkligen gjort sig skyldig till våldtäkt, men där bevisningen varit för svag för åtal.
Hon tar upp några andra typer av anmälningar som också ofta läggs ned:

* Grundlösa anklagelser från psykiskt instabila kvinnor.
* Kvinnor som tror att de utsatts för övergrepp men som varit så berusade att de inte har några minnesbilder.
* Övergrepp som inträffat för flera år sedan, till exempel inom äktenskapet.
- Tar man bort sådana här ärenden tror jag att ungefär var fjärde anmälan går till åtal, säger Ingrid Isgren.
I nästan samtliga fall där åtal väcks slutar det med fällande dom.

Borde åklagarna försöka få fler fällda genom att åtala oftare?
- Risken är att vi utsätter kvinnorna för en jobbig rättsprocess som inte leder någonvart. Dessutom kan jag göra mig skyldig till tjänstefel om jag väcker obefogade åtal.
En annan sida av saken är att den utpekade gärningsmannen kan drabbas hårt om åklagaren gör ett misstag.
- Vi hade ett fall där en man hämtades på sin arbetsplats av fyra uniformerade poliser. Han fördes till rättsläkare och fick sina pubeshår genomkammade etc. Det visade sig att han hade alibi och anmälts av en psykiskt sjuk kvinna.

De senaste åren har andelen anmälda våldtäkter i Uppsala län som går vidare till åtal ökat.
- Jag vill gärna tro att det beror på att polis och åklagare gör ett bättre jobb och på vårt samarbete med Rikskvinnocentrum, säger Ingrid Isgren.


FAKTA om våldtäktsanmälningar i Uppsala

År 2005 gjordes 103 polisanmälningar om våldtäkter i Uppsala län. Bara åtta personer dömdes.åldtäkt var det vanligaste anmälda sexualbrottet i Uppsala län 2006. år 2000 har mellan en och åtta per år fällts för våldtäkt i länet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om