Få anmäler våldsamma situationer
Ledningen för ambulanssjukvården i länet får bara in ett fåtal avvikelserapporter per år från personalen.- Det är för få som rapporterar, säger verksamhetschefen Per Andersson.
Per Andersson säger att han vill få fler att göra polisanmälningar och avvikelserapporter. Men han tror att personalen själv sätter ribban högt för vad de väljer att anmäla.
- Hot kan dessutom vara svårt att polisanmäla. Det är ju så subjektivt hur man har upplevt det vid den aktuella situationen.
Ambulansledningen jobbar med att varje sjukvårdare eller sjuksköterska ska använda överfallslarmet vid behov och att man ska undvika att gå fram till patienten om miljön runtomkring bedöms som hotfull. Då ska man i stället invänta polisen.
- Vi har ju svårt att påverka vårt klientel. Vi får försöka undvika att hamna i hotfulla situationer i stället, säger Per Andersson.
Personal som varit med om en hotfull situation kan få hjälp via Länshälsan. Om en anmälan går vidare till rättegång mot gärningsmannen, ställer arbetsgivaren upp med ett målsägarbiträde. Sådana ärenden sker någon gång per år, berättar Per Andersson.
Det finns drygt 170 ambulanssjukvårdare och ambulanssjuksköterskor i Uppsala län, 70 av dem jobbar i Uppsala kommun.
På Arbetsmiljöverket finns det få uppgifter om hot och våld mot ambulanspersonal. En rapport över åren 2002-2004 visade att det totalt i landet hade rapporterats tio olycksfall, orsakade av fysiskt våld, som medfört frånvaro från jobbet under minst en dag.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!