Få anmäler matförgiftningar

Matförgiftningarna i Uppsala tiodubblas under sommaren. På kommunen utreder livsmedelsinspektörer varför folk blir magsjuka. Men i de flesta fall hittar de aldrig orsaken.

Uppsala2010-07-15 10:00

På smittskyddsenheten i Uppsala betyder sommar fullt upp. Bakterier älskar värme vilket gör att fler drabbas av magont. Den allra vanligaste bakterien så här års är campylobacter som bland annat kan komma från rått kycklingkött och opastöriserad mjölk.
– Under vintern har vi kanske två fall i månaden av campylobacterinfektion, under sommaren kan vi ha 20 fall per månad. Nu i juni har vi haft 17 inhemska fall, men juli brukar vara värst, säger Johan Hedlund, sjuksköterska på smittskyddsenheten i Uppsala.
För att förhindra att matförgiftning uppstår hemma rekommenderar Johan Hedlund att man är extra noga med att tvätta händerna, diska skärbrädor och tänker på att kyla ner maten snabbt i ett vattenbad. Det är dock inte alla som blir magsjuka i det egna köket.

Uppsala kommuns miljökontor utreder fall där mat från restauranger och kaféer tros vara orsaken. Trots värmen har ovanligt få hört av sig till livsmedelsinspektörerna i sommar. Kommunen tror dock att det finns ett stort mörkertal bland matförgiftningarna, vilket också bidrar till att de anmälningar som faktiskt kommer in sällan resulterar i några svar.
– Ju fler vi kan intervjua, desto bättre träffbild får vi och då kanske vi kan säga att det var salladen eller det var det här köttet. Det gäller att hitta en gemensam nämnare, men det kräver att många ringer till oss och det gör de tyvärr inte, säger Mikaela Ståhl, livsmedelsinspektör på miljökontoret.

Varför så få ringer och anmäler misstänkta matförgiftningar tror Mikaela Ståhl dels kan bero på att de inte vet om att det finns ett journummer eller på grund av att de tror att de inte spelar någon roll. Hon är även medveten om att få känner sig lockade att lämna prover när de är sjuka. 
–  När man mår dåligt vill man inte gå så långt ifrån toaletten, men genom att ta prover och låta sig intervjuas skulle vi lättare kunna hitta orsaken och då är det lättare att göra en konkret åtgärd, säger Mikaela Ståhl.

Vanliga bakterier på sommaren

Campylobacter; sprids huvudsakligen via förorenade livsmedel och via flugor. Oftast är symtomen diarréer, magsmärtor, illamående, kräkningar och feber. Komplikationer kan vara ledbesvär och i sällsynta fall förlamning.
EHEC; bärs vanligtvis av nötboskap. Bakterierna är mycket vanligare i västra Sverige än i östra och drabbar oftast barn. Symtomen är oblodiga och blodiga diarréer, sönderfall av de röda blodkropparna och njursvikt.
Yersinia; dessa bakterier kan växa till sig vid så låg temperatur som +4°C, t.ex. i vacuumförpackat griskött.  Vanliga symtom är diarréer, kräkningar och buksmärtor. Ofta dominerar buksymtomen och tillståndet kan då vara svårt att skilja från blindtarmsinflammation.

Källa: Smittskyddsinstitutet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om