Få ambassadörer i Norduppland

Regeringen ville ha kvinnliga företagare över hela landet som ambassadörer. Men budskapet nådde inte fram till Norduppland. I exempelvis Tierp och Heby har bara en kvinnlig företagare ställt upp, i Östhammar ingen.

Camilla Werme i Tierp är en inspirerande entreprenör. Men möjligheten att verka som ambassadör för andra kvinnor har hon och många andra missat.

Camilla Werme i Tierp är en inspirerande entreprenör. Men möjligheten att verka som ambassadör för andra kvinnor har hon och många andra missat.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2008-03-28 19:40
Maud Olofsson slog på stora trumman i onsdags. Regeringen och statliga Nutek presenterade 880 ambassadörer, kvinnliga företagare från hela landet. De ska verka som förebilder och inspiratörer i syfte att få fler kvinnor att vilja starta eget.
Listan på ambassadörer som offentliggjordes innehåller 49 företagare från Uppsala län. Av dem kommer 30 från Uppsala och 8 från Enköping. Knivsta och Håbo kommuner är bra med i förhållande till sin storlek med tre respektive fyra namn. I Norduppland är resultatet magert: Älvkarleby 2, Heby 1, Tierp 1 och Östhammar 0.

Det är inte längre så att nyföretagandet är lågt på de traditionella industriorterna. I Heby, Tierp och Östhammar startades i fjol 265 nya företag, 26 procent fler än året innan. Enligt Kenneth Holmström, Nyföretagarcentrum i Norduppland, är också många av de nya företagen i tjänstesektorn och andelen kvinnor ökar allt mer.
Ett exempel är Camilla Werme. Hon driver klädbutiken Monique i Tierp och utsågs nyligen till Årets företagare i kommunen 2007. Enligt juryn är hon en målmedveten entreprenör som utvecklat företaget med bland annat kundklubb, herr- och ungdomsmode och modevisningar. En idealisk ambassadör för andra unga Tierpskvinnor, med andra ord.
- Jag har mycket att förmedla. Det gäller att våga ta steget, tro på sin idé. Det finns många som har drömmar, jag har själv kompisar, men där riskerna väger över och stoppar dem från förverkligande.

- Det är både plus och minus med företagande, men det är viktigt att veta att man inte behöver vara bra på allt. Att själv göra det man är bra på och i övrigt ta hjälp av andra, det är mitt råd, säger Camilla Werme.
Det finns bara ett krux.
- Jag har inte blivit tillfrågad. Jag visste ingenting om ambassadörerna, säger hon.
Myndigheter och organisationer har i olika omfattning försökt att sprida information om regeringens initiativ. Som länsstyrelsen till exempel.
- Vi har informerat om länken till regeringen och Nutek men inte själva nominerat företagare, säger Margareta Hede, jämställdhetsansvarig på länsstyrelsen.
- Jag tror att det varit lite kort om tid för att få med alla. Det är ju väldigt synd att det inte blev någon i Östhammar.

Nutek valde ut ambassadörerna bland 1 600 ansökningar. Enligt Gunilla Torstensson, projektansvarig, är det inte så att det valts bort företagare från till exempel Östhammar.
- Nej, där har vi helt enkelt inte fått någon ansökan. Det har tyvärr blivit vita fläckar i en del län, bland annat där.
Hon håller med om att ansökningstiden varit kort, men säger att Nutek gjort vad man kunnat för att nå ut.
- Vi fick uppdraget i december och gick i januari ut till samtliga kommuner och alla organisationer och nätverk man kan tänka sig. Vi har också satsat på reklam och annonser om att man ska nominera lämpliga kandidater eller ansöka själv.
Hon säger att en del kommuner varit mycket aktiva med att lyfta fram kandidater, andra inte. Nu hoppas hon på de utsedda ambassadörerna.
- Det vore bra om de kunde täcka upp för varandra, även utanför sin kommun, säger Gunilla Torstensson.

Läs mer om ambassadörerna och träffa en av dem i UNT på måndag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om