F d landstingschef får 621 000

Ytterligare en chef i Uppsala läns landsting får gå med avgångsvederlag. Förre primärvårdsdirektören Jan—Olov Thomsgård får 621 000 kronor plus ett halvårs betald hjälp från en konsultfirma för att komma vidare i karriären. Uppsala läns landsting har problem med att omplacera höga chefer i landstinget.

Uppsala2004-07-02 00:00
Jan—Olov Thomsgård har sedan han tvingades sluta som primärvårdsdirektör jobbat som rådgivare åt landstingsdirektör Barbro Naroskyin. Hon har nu kommit överens med Thomsgård om att han ska sluta i stället. Bakgrunden till överenskommelsen är okänd.
Avtalet innebär att landstinget betalar både en fallskärm och konsultkostnader för att hitta ett nytt jobb åt Jan—Olov Thomsgård utanför landstinget.
Uppsala läns landsting avskaffade fallskärmar för flera år sedan. Chefer som blev uppsagda från sina chefsuppdrag eller inte fick förlängt kontrakt har i stället haft en fast anställning kvar i landstinget.

Misslyckats
Men landstinget har ändå vid ett flertal tillfällen misslyckats med att hitta nya meningsfulla jobb åt sina före detta chefer. Därför har landstinget valt att betala ut avgångsvederlag.
Förra sommaren fick dåvarande ekonomidirektören Lars Eriksson 700 000 kronor för att sluta i landstinget efter en konflikt med landstingsdirektören Barbro Naroskyin.
Ett mer uppmärksammat fall var förre landstingsdirektören Tomas Keisu som år 2002 med landstingsrådet Mats O Karlssons godkännande fick drygt 2,5 årslöner för att sluta sitt chefsuppdrag i förtid.
Före detta chefer fortsätter att vara ett problem för landstinget. Nyligen fick chefen för landstingsservice, Agneta Jordeby Jönsson, sparken från sitt uppdrag efter motsättningar inom förvaltningsledningen. Men hon är enligt anställningsavtalet fortfarande anställd i landstinget.
— Vi har ännu inte hittat några nya arbetsuppgifter åt henne, säger Sylvia Nilsson, förhandlingschef.

UNT: Varför har landstinget svårt att hitta nya arbetsuppgifter åt chefer?
— Mycket beror på att en chef som behöver nya arbetsuppgifter inte vill ha de uppgifter som man blir erbjuden. Chefen vill kanske inte ens diskutera en omplacering.
En chef som blir erbjuden ett "skäligt" alternativ måste, enligt Sylvia Nilsson, ta emot erbjudandet.
— Men vi försöker hitta en lösning i samförstånd.
En annan chef som landstinget också bestämt sig för att hitta nya arbetsuppgifter åt är personaldirektören Susanne Post—Edung. Hon fick i förra veckan besked om att hon inte får förlängt chefsförordnande. Också detta beror på motsättningar inom den avdelning hon jobbar på.
Jan—Olov Thomsgårds tjänst som rådgivare var en tjänst som inrättades när han fick gå från sin tjänst som primärvårdsdirektör. Ytterligare en rådgivartjänst inrättades åt en annan chef, informationsdirektören Lars—Olof Fagerström, som också fick sluta efter personalmotsättningar på informationsavdelningen. Han är dock kvar som rådgivare.

UNT: Kommer tjänsten efter Thomsgård att tillsättas?
— Det vet jag inte. Landstingsdirektören har inte sagt något till mig om det, säger Sylvia Nilsson, förhandlingschef.
UNT har sökt landstingsdirektören Barbro Naroskyin för en kommentar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!