Extrapengar till utsatta stadsdelar
Nio miljoner kronor extra till socialt utsatta stadsdelar ska få unga människor att känna sig delaktiga och engagera sig i grannskapet och samhället i stort, hoppas kommunen. Modellen betonar frivilliga, civila krafter.
Kommunfullmäktige har givit barn- och ungdomsnämnden extrapengar för att "förstärka förebyggande insatser i socialt utsatta stadsdelar". Totalt nio miljoner kronor avsätts under tre år, 2006-2008. Nu finns en plan, än så länge ett tjänstemannaförslag, som barn- och ungdomsnämnden tar upp till beslut nästa vecka. Planen hänvisar till regeringen, som i sin ungdomspolitiska proposition betonar vikten av lokal fritidsverksamhet, där unga får möjligheter att delta och skapa på lokal nivå.
Så resonerar också Uppsala kommun: en stökig skolmiljö eller jobbiga hemförhållanden kan till viss del vägas upp av bra fritidsverksamhet. Unga som engageras i föreningsliv, som deltar i aktiviteter och beslutsfattande på det lilla, nära planet tar sig också lättare in i den stora samhällsgemenskapen.
Pengarna ska användas för att få frivilligorganisationer, eldsjälar och kommunala organ att samarbeta bättre ute i stadsdelarna. Lokala projekt för att aktivera och engagera ungdomar ska också kunna få finansieringshjälp. Särskilda insatser i Gottsunda och Gränby som visat gott resultat, till exempel La Softas Världshusprojekt och Upsala IF:s boxningssatsning i Gränby, får chans att fortsätta med de nya pengarna.
Samverkan med frivilliga och föreningar betonades - framgångsrikt - i Stenhagenprojektet och i nu nedlagda Gamla Uppsala stadsdelsnämnd, berättar Ulf Lundström.
- Nu provar vi denna modell i större omfattning.
Vad kan frivilliga krafter som inte kommunen klarar lika bra?
- Jag tror att den ideella sektorn kan ge lokala demokratiska arenor, och att den samtidigt kan skapa ett lokalt förankrat ledarskap, som kan representera människor i dessa stadsdelar, säger Ulf Lundström.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!