Extramiljoner för badbygge ses över

NYHETER. Dåliga markförhållanden ledde till extrakostnader på cirka 9 miljoner kronor och totalt hamnar slutnotan för Midgårdsbadet på runt 51 miljoner. Från början skulle det kosta 38 miljoner. Nu ska rutinerna för Sigtuna kommuns investeringar ses över.

Uppsala2014-02-18 16:58

Förra året genomförde kommunens revisorer en granskning av hur projektet runt investeringen på Midgårdsbadet hade skötts av kommunen. När revisorerna tittade på projektet i slutet av augusti 2010 hade man gjort arbeten för 47 miljoner, det är nästan 25 procent mer än man budgeterat för. Revisorerna kom fram till att rutinerna för kontrollen över investeringsprojekt som Midgårdsbadet måste skärpas och att man inte följt Lagen om offentlig upphandling (LOU) på alla punkter.

Lagfrågan handlar om hur kommunen gick tillväga när man märkte att markförhållandena, med högt grundvatten, var dåliga. Extra betongarbete och armeringsarbeten direktupphandlades för miljontals kronor över det man budgeterat för. I rapporten skriver man att Sigtuna kommuns upphandlingspolicy tillåter att man direktupphandlar för cirka 120 000 kronor.
– Direktupphandling till NCC uppgick till 13 miljoner kronor. Så där har man ju avvikit ifrån Lagen om offentlig upphandling, säger Ulf Stjernstedt (M), ordförande för kommunrevisionen.

Kommunalrådet Anders Johansson (S) säger att han i stor utsträckning håller med om det som kommit fram i revisionsrapporten. Kommunstyrelsen kommer att se över rutinerna för kontroll, uppföljning och riskbedömningar vid större investeringsprojekt.

På frågan om kommunen åsidosatt Lagen om offentlig upphandling vid direktupphandlingen säger Anders Johansson fallet hamnar i en gråzon.
– Från min horisont är det inte glasklart. Är man mitt i ett bygge och märker att man behöver komplettera så är det motiverat att göra en direktupphandling, säger han.
Han säger däremot att man kommer att ta till sig av revisorernas synpunkter gällande upphandlingen och bli mer noggrann även i upphandlingar som sker när det är bråttom.

Det som gjorde projektet dyrare än planerat var de dåliga markförhållandena.
– När bygget väl hade startat visade det sig att forsade fram vatten, då måste man vidta åtgärder, säger Anders Johansson.
Att det var dåliga markförhållanden vid platsen var känt, men hur illa det var hade inte framgått av den geotekniska undersökning som kommunen beställt av en konsult. Enligt Anders Johansson håller kommunen nu på att undersöka möjligheterna att få ersättning från konsultbolaget, på grund av de extra kostnaderna som uppstod.

Att projektet hamnar på 51 miljoner kronor mot de 38 som var budgeterade från början beror inte enbart på problem, enligt Anders Johansson. Extra pengar har skjutits till projektet för att kunna bygga ordentligare omklädningsrum och kiosk än de för 2,8 miljoner som hade planerats. I stället tar den posten upp 4,5 miljoner och beror enligt Anders Johansson på ett intresse från entreprenörer att driva verksamhet vid badet, vilket gör att man kan få in högre intäkter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om