Extra stöd till romer i Sävja
Under vårterminen har en romsk kvinna arbetat som resursperson vid Stordammen för att stötta skolans 15 finska romska barn.- Vi saknar skoltraditioner, därför behövs extra stöd åt romska barn, säger resurspersonen Katja Blomérus.
Fröken Katja Blomérus tillsammans med barnen Mertsi Florin, Aila Blomeus,Diana Lindeman, Temo Manner och Timo Manner.
Foto: Pelle Johansson
- I fjol var första gången som ett romskt barn i Stordammen avslutat årskurs sex efter att ha gått alla klasser. Dessutom klarade alla de fyra romska barnen i årskurs fem de nationella proven.
Stordammen ska nu ta nästa steg; att slussa över de romska barnen till högstadiet i Sävjaskolan och se till att de får en fullständig grundskoleutbildning.
Karen Natvig betecknar romerna som en nytillkommen minoritetsgrupp.
- Många andra invandrargrupper exempelvis kurderna, har vi arbetat med under längre tid och de vet vad det här med skolgång innebär.
Helt klart är gruppen i behov av stöd. Karen Natvig berättar om ett sjuårigt romskt barn hon träffat på som inte kan ta sig fram på svenska trots att det bott hela sitt liv i Uppsala.
- Vårt skolsystem matchar inte alltid det sociala sammanhang som romerna befinner sig i.
Bland annat är sammanhållningen inom gruppen mycket viktigt. Det kan innebära att barnen måste följa med släkten utomlands i flera dagar för begravning. Då skickar vi med skolarbete eller ser till att eleverna får hjälp att läsa in sig i efterhand, uppger Karen Natvig.
Hon är mycket positiv till det arbete som resurspersonen Katja Blomérus utfört under vårterminen på Stordammen. Eftersom många romska barn har levt isolerade från det svenska samhället kan de känna sig otrygga i skolmiljön och då har Katja Blomérus, själv rom, fyllt en funktion.
- Exempelvis har ett par av de yngre barnen inte velat följa med på skolans fredagsutflykter om inte jag varit med. De behöver hjälp med det svenska språket och jag har även kunnat vara en länk mellan skolan och deras föräldrar, berättar Katja Blomérus.
Några föräldrar är analfabeter och kan inte hjälpa barnen med läxan, då har hon hoppat in.
Själv slutade Katja Blomérus skolan i Finland efter sjuan. Hon blev mobbad för att hon är rom och ville inte gå kvar. Den låga utbildningsnivån bland romer gör det svårt för dem att få jobb vilket är något Katja Blomérus vill förändra.
- Jag säger till min 14-årige son att studera så länge som möjligt.
En av de romska barnen på Stordammen är Terno Manner, 13 år. Han vill visserligen gå i pappas fotspår och bli bilhandlare men har bestämt sig för att läsa tills han är minst 18.
- Det är viktigt att skaffa sig en utbildning om man ska klara sig i samhället, säger han.
Katja Blomérus tjänst har betalats med statliga medel men de har dragits in och hennes framtid är oklar.
- Vi vill gärna ha någon här i skolan som kan ge oss lite extra hjälp, säger Terno Manner.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!