Extra omega 3-tillskott ofta onödigt
Många av oss borde byta ut en del av de mättande fetterna mot fleromättade fetter, alltså omega-3 och omega-6. Men att äta en större mängd är inte nödvändigt så länge vi är friska.
- Både omega-3 och 6 är bra och nyttiga fetter som man kan äta i obegränsad mängd så länge man inte går upp i vikt, säger Tommy Cederholm, professor vid Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap på Uppsala universitet.
Man kan alltså äta omega-3/6 i obegränsad mängd. Men frågan är om man ska eller bör göra det. Många företag som säljer omega-3-produkter i form av kapslar, tabletter eller i flytande form på flaska hävdar att de flesta av oss behöver extra tillskott av omega-3 eftersom vi får i oss för lite. Enligt Tommy Cederholm är detta inte nödvändigt så länge vi är friska och äter en varierad kost.
Detsamma säger man på Livsmedelsverket. Här rekommenderar man att äta cirka 2,5-3 gram omega-3-fett per dag vilket motsvarar en portion lax eller en matsked rapsolja.
Enligt Tommy Cederholm ger inte heller en större mängd omega-3/6 mer positiva hälsoeffekter.
- Personligen tror jag att det handlar om att komma över en tröskel. Och den kommer man över om man äter fisk tre gånger i veckan och fet fisk såsom lax eller makrill en av dessa måltider, säger han.
Om man äter fisk för att få i sig omega-3 kan det vara bra att kontrollera var fisken kommer ifrån och hur den är utfodrad. Enligt en norsk studie har detta betydelse för omega-3-innehållet. Odlad lax som utfodrats med raps har till exempel visat sig innehålla mycket mindre omega-3 än lax som ätit marint foder.
Omega 3 och omega 6 är livsnödvändiga fetter. De behövs bland annat för att hjärnan och ögonen ska utvecklas och fungera som de ska och för att kroppen ska kunna bygga eller reparera celler. De påverkar också blodtrycket, njurarna och immunförsvaret. En människa som inte får i sig omega-3/6 får bristsymtom.
- Då försämras till exempel hår- och hudkvaliteten. Men egentligen förekommer inte detta. Vi ser nästan aldrig att någon har sådan brist. Det kanske var för 30 år sedan om någon fått näring via dropp under lång tid som brist kunde uppstå, säger Tommy Cederholm.
Något som ofta nämns i samband med omega-3-produkter är att de kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
- Den huvudsakliga uppgiften för omega-3 är att minska på triglyceriderna, en typ av blodfetter som orsakar åderförkalkning. I vissa länder används omega-3 som medicin för detta, säger Tommy Cederholm.
Men om man är ute efter omega-3 som hjärt-kärlskyddande substans är det viktigt att veta att det är animalisk omega-3-fettsyra som har den effekten, inte omega-6 och inte heller vegetabilisk omega-3. Fiskolja skyddar alltså mot hjärt- kärlsjukdomar, men inte linfrö och rapsolja. Detta verkar man ha missat på flera företag som säljer omega-3-produkter. Helt felaktigt marknadsförs ofta linfröolja som skydd mot hjärt-kärlsjukdomar.
- Genom att påstå att små mängder omega-3-fett från raps och linfrön minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar vilseleder företagen konsumenterna. De företag som ger ogrundade löften bör tänka om, säger Wulf Becker, chefsnutritionist på Livsmedelsverket.
Däremot kan omega-3/6 indirekt skydda mot åderförkalkning.
- Om man byter ut en del av det mättade fetterna i sin diet mot omega-3/6-fetter så minskar man därigenom kolesterolet i kroppen. Kolesterol orsakar åderförkalkning och genom att byta ut smör mot margarin och olja i matlagningen kan man alltså minska risken för detta, säger Tommy Cederholm.
Flera befolkningsstudier har även visat att personer som äter mycket fet fisk har ett visst skydd mot alzheimer och andra demenssjukdomar. Man tror att omega-3-fettsyrorna ligger bakom resultaten. Hittills har man kunnat visa att omega-3 i vissa fall kunnat bromsa begynnande alzheimer, men när sjukdomen är långt framskriden har inte omega-3 visat sig ha någon effekt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!