Extra miljoner till SLU:s arbete
Idéer har det funnits många, men finansieringen har inte varit löst. Men nu har förutsättningarna ändrats för miljöanalytikerna på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. Regeringen satsar nu nämligen extra pengar på verksamheten.
Sveriges lantbruksuniversitet har förutom att forska och utbilda också ett unikt uppdrag direkt från staten att övervaka landets skogar, jordbrukslandskap, sjöar, vattendrag och arter och analysera miljöutvecklingen och svara på frågor av den här typen. Nu prioriterar regeringen miljöövervakningen genom att skjuta till ytterligare pengar, nästa år en tioprocentig ökning av anslaget och året därpå ytterligare en ökning, dock något mindre.
- Det här blir ett väldigt viktigt tillskott. Vi ser många möjligheter till nya projekt och ser det här som en tydlig markering av att det vi gör är prioriterat och viktigt, säger Göran Adelsköld, miljöanalyssekreterare på SLU:s ledningskansli.
I 10 olika program, som är kopplade till de 16 nationella miljömålen, görs studier av läget i miljön. Det handlar om övergödning, försurning, skogar, sjöar och vattendrag, klimatpåverkan, viltfrågor och biologisk mångfald, med mera. Verksamheterna inom varje program kan nu utökas och genom tillskottet kan också ett elfte program komma i gång.
- Vi har startat ett program om bebyggd miljö som vi inte haft någon finansiering för. Därför kom de här pengarna väldigt lägligt. Ett annat nytt område vi vill satsa på är fjällmiljön, säger Göran Adelsköld.
Inget annat universitet har den här typen av regeringsuppdrag. Men att just ett universitet driver övervakningen är inget konstigt, snarare är det effektivt, menar Göran Adelsköld.
- Många av dom som jobbar för oss är även forskare. De ger fördelar som att vi kan jobba med rätt frågor och rätt metoder. Vi har också pratat om att få in det här mer i utbildningarna, att man till exempel skulle kunna få göra examensarbeten på masternivån i form av miljöanalyser. Det är väldigt konkret för studenten och resultaten är efterfrågade, säger Göran Adelsköld.
När det gäller svaren på frågorna så visade en studie i våras att kvicksilverhalten i gädda och abborre var alarmerande hög, studier har också visat på en koppling mellan tidig islossning och algblomning. Projektet om björnens och minkens fortplantning pågår.
FAKTA
I dag arbetar 260 personer på SLU med fortlöpande miljöanalys. Årligen omsätter verksamheten 200 miljoner kronor, det vill säga cirka tio procent av hela SLU:s omsättning. De tio program som man i dag bedriver är: skog, jordbrukslandskap, sjöar och vattendrag, övergödning, försurning, klimatpåverkan, organiska risksubstanser och metaller, biologisk mångfald, vilt, och djurhälsa.
Under 2009 får verksamheten ett påslag på 40 miljoner kronor, och under 2010 med 45 miljoner. Samtidigt försvinner ett annat anslag från om 20 miljoner kronor. Nettoökningen stannar därför på 10 procent.
Tipsa oss om positiva nyheter!
Vi på UNT vill lyfta fram allt det positiva som händer runt omkring oss. Nu vill vi att du hjälper oss. Hör av dig med ditt tips!
E-post: tummenupp@unt.se
Sms: 72018
Vi på UNT vill lyfta fram allt det positiva som händer runt omkring oss. Nu vill vi att du hjälper oss. Hör av dig med ditt tips!
E-post: tummenupp@unt.se
Sms: 72018
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!