Extra kul att sjunga - Enis stammar när han inte tar ton

När Enis Eriksson var ungefär fyra år började han stamma. När han pratade fastnade han på vissa ord och hade svårt att komma vidare. Han upprepade det ord han fastnat på ­ igen ­ och igen, innan han avslutade det han skulle säga.

- När jag blir stor vill jag jobba med bilar. Kanske som ambulansförare eller som rallyförare säger Enis Eriksson.

- När jag blir stor vill jag jobba med bilar. Kanske som ambulansförare eller som rallyförare säger Enis Eriksson.

Foto:

Uppsala2004-05-22 13:32
När Enis var liten tänkte han inte så mycket på det själv, men det gör han nu.
När man stammar kan man göra det på flera olika sätt. Enis stammar på sitt sätt. Och Enis är inte ensam om att stamma. Fyra barn av hundra stammar, så det är inte ovanligt.
-­ Först tyckte jag inte att det gjorde så mycket att jag stammade, men efter ett tag blev det jobbigt, berättar Enis.
Det som var jobbigast var att han inte vågade svara på frågor i skolan eftersom han trodde att han skulle stamma när han svarade.
­- Till slut vågade jag inte räcka upp handen. Jag blev liksom tyst. Och så blev jag både ledsen och arg på mig själv för att jag inte vågade svara. Men jag ville inte att det skulle höras att jag stammade, säger Enis.

Enis Eriksson går i fjärde klass i Kvarngärdesskolan i Uppsala. När han träffar nya kompisar frågar de ibland varför han stammar.
­- Då kan jag berätta att det inte smittar och att man inte vet varför någon börjar stamma, säger Enis.
Men de flesta som Enis känner bryr sig inte så mycket om att det ibland tar lite längre tid för Enis att säga något.
­- Det är ingen som retas eller så. De känner mig och tänker nog inte så mycket på det, säger han.
Det finns en annan sak som Enis inte gillar att göra. Det är att svara i telefon.
­- Oftast när jag svarar säger jag bara "Hallå!". Men nu träffar jag Emma och hon och jag tränar på att jag ska svara "Hej det här är Enis Eriksson" när jag svarar.
Men det är rätt svårt, säger han.

Emma Westling är logoped. Hon är Enis taltränare. Till Emma går Enis för att prata om stamningen och vad han kan göra för att våga prata.
­- Vi pratar om hur jag ska bestämma över stamningen och så pratar vi om ord som jag lättare fastnar på när jag pratar.

Vissa dagar flyter Enis prat bättre än andra dagar. Han vet inte varför men han tror att han stammar mer när han är stressad.
Även om man stammar när man pratar så gör man inte det när man sjunger. Därför tycker Enis det är extra kul att sjunga. Det gör han på musiklektionerna i skolan.
-­ Kanske är det så att man tänker mindre när man sjunger. Det kanske är därför man inte stammar då. Man känner mer, säger Enis fundersamt.

Ibland kan det vara bra att träffa andra som har samma problem som man själv har. Då kan man gå med i en förening. I Uppsala finns Upplands stamningsförening. Ordförande i föreningen är Andrea Daleflod, som är 17 år gammal och är nyvald ordförande.
-­ Jag tycker att det är bra att man kan träffa andra som har samma problem. Vår förening arrangerar olika möten som kan vara kul att gå på, berättar Andrea Daleflod.
Andrea Daleflod kan man nå på e-postadress spaderdam2000@hotmail.com
Sveriges stamningsföreningars riksförbund har en hemsida: www.stamning.se där det finns information om stamning och adresser till stamningsföreningar över hela landet.


Visste du ...
... att flera kändisar stammar, till exempel sångaren Thomas "Orup" Eriksson, som skrivit årets eurovisionsschlagerbidrag Det gör ont. Skådespelaren Rowan Atkinsson som spelar Mr Bean stammar han med, och Bruce Willis.

... att i år är det Internationella barnstamningsåret. Det bestämdes i Belgien 2001 när många stamningsföreningar hade ett möte. Under året ska föreningar över världen berätta om stamning så fler förstår vad det är.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!