Enligt landsbygdsdepartementet kan ett avtal om export av griskött till Kina vara nära, efter flera års arbete. Det skriver tidningen Riksdag & Departement.
Grisens knorr, alltså svansen, är den dyraste delen på grisen i Kina. Men även öronen och fötterna har ett högt kilopris, till skillnad från i Sverige.
Personalen på kinarestaurangen Dragon Palace i Uppsala bekräftar att grisens delar är stora delikatesser för kineser.
– Det är jättegott, men det måste tillagas rätt, säger Norma Lundberg, som är servitris och personalansvarig och har jobbat på kinarestaurang i 25 år.
– Grisfötter ska koka länge, i flera timmar, och det är mycket förarbete när du ska laga till grissvansar och öron. Det ska göras riktigt rent. Delar, som skinnet, ska tas bort. Det som är kvar wokas och serveras till ris, till exempel.
Norma Lundberg beskriver tuggmotståndet i grisens delar.
– Det har bara fördelar! Det är bra för tänderna att tugga och bra motion för ansiktet, säger hon.
På Dragon Palace serveras inte delikatesserna, men på en systerrestaurang i Stockholm gör de det.
– Dit kommer fler turister. Efterfrågan är inte lika stor här.
Varför tror du att det äts så gärna i Kina, men inte här?
– Svenskar tror kanske inte att det är fin mat, men det är det. I Sverige kanske du hellre köper fläskfilé eller oxfilé för att slippa allt förarbete.
Tidningen Riksdag & Departement skriver att Kina nu vill ha svar på ytterligare frågor från Sverige, sedan väntar sannolikt en kinesisk inspektion av svensk fläskproduktion på plats.