Export ökar efterfrågan på ekokött
Nästa år väntas produktionen av ekologiskt griskött öka med 25 procent. En anledning till den kraftiga uppgången är efterfrågan på ekokött utomlands. Engelsmännen vill gärna äta bacon och köttbullar där köttet kommer från svenska ekogrisar.
För närvarande produceras 20 000 ekogrisar årligen, vilket är 0,7 procent av den svenska grisproduktionen. Det är betydligt mindre än nöt- och lammproduktion som utgör 6-7 procent av den totala produktionen inom respektive köttslag.
- För svenska producenter av ekokött betyder den ökande efterfrågan väldigt mycket eftersom det håller upp priset på kött. Ekologiskt mat har ett väldigt uppsving i England, Tyskland och USA, säger Maria Alarik, chef vid Ekokött i Uppsala, en ekonomisk intresseförening för ekologiska köttproducenter.
Långtidskontrakt
Inledningsvis skickas kött från ungefär 100 grisar per vecka till England. Sverige har exporterat till Storbritannien tidigare och vis av erfarenheten har man den här gången skrivit ett kontrakt över längre tid.
- Den gången sa engelsmännen upp avtalet snabbt eftersom man hittat billigare kött i Holland, säger Maria Alarik
Under 2006 har försäljningen av ekokött i Sverige gått upp med 50-75 procent hos detaljhandelskedjorna jämfört med 2005.
- Därför gäller det också att se till att tillräckligt med kött finns på hemmamarknaden. I slutet av nästa år räknar vi med att även producera fler grisar för den svenska marknaden.
Engelsmännen menar att 100 grisar i veckan bara är en början. Målet är att få köpa 200 grisar per vecka längre fram. Det är ungefär hälften av det som i dag produceras för den svenska marknaden per vecka. Köttet ska vidareförädlas i Sverige till bacon och köttbullar.
- Vi har inte tillräckligt med ekologiskt kött för att klara efterfrågan av bacon. Det mesta ekoköttet som produceras i England köps av stora kedjor som Sainsburys och Tesco.
Bra kvalitet
Om engelsmännen inte kan köpa engelskt kött föredrar de i andra hand svenskt eftersom det har bra kvalitet, säger Ray Stannard, som arbetar för Swedish Meats i Storbritannien.
Grisarna som ska slaktas för den engelska marknaden kommer inte att kastreras. Detta eftersom grisarna annars inte kan godkännas av Soil Association, certifieringsorganet för ekologisk mat i Storbritannien.
FAKTA
En del av det ekokött som ska exporteras till England kommer från Uppland.
När grisarna hämtas av grisbilen körs de först till Swedish Meats slakteri i Skara. Efter det transporteras kropparna till Ystad för att skickas med färja till polska Swinoujcie där köttet styckas, saltas och paketeras innan transporteras vidare till engelska matbutiker.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!