Exploderande eldklotet var en ljusstark meteor

Det ljusfenomen som många iakttog över Uppsala och Uppland på tisdagskvällen var med all sannolikhet en bolid, en stor och mycket ljusstark meteor som kommer från asteroidbältet mellan planeterna Mars och Jupiter.

Uppsala2003-04-09 13:20
Vanliga meteorer är oftast rymdgrus från kometer.
Många rapporter från tisdagskvällen beskriver ljusfenomenet som en starkt lysande, grön och avlång kropp som rörde sig snabbt mot nordväst över kvällshimlen och upplöstes i något som liknade en explosion, som i ett vitt moln. Flera som såg eldklotet på tisdagskvällen talar om att explosionen liknade ett fyrverkeri eller tomtebloss.
Rapporter om eldklotet har nått UNT från Nynäshamn i Sörmland, skärgården, Uppsala, Örsundsbro väster om Uppsala och Dalarna.
Enligt Clas Svahn, ordförande i UFO Sverige, kommer rapporter om bolider ett tiotal gånger per år. I mitten av februari i år sågs en bolid över Finland och i slutet av samma månad över Gällivare.

Väcker uppseende
Boliderna är ljusstarka och det är därför de väcker sådant uppseende.
- Oftast iakttas bolider över havet, mer sällan över bebyggelse, säger meteorforskaren Bertil Anders Lindblad i Lund. När boliden når ner till 30-40 kilometers höjd i atmosfären brinner den upp i något som liknar en explosion.
- Boliderna är lysande vita men ofta uppfattas ljusklumpen som grön i främre delen. Det beror på ett brytningsfel i ögats linser, ungefär som att ögat uppfattar färg i svetslågor.
Det är sällsynt att få uppleva det här ljusfenomenet, en bolid som brinner upp, påpekar Bertil Anders Lindblad. De som fick chansen på onsdagskvällen bör alltså vara att gratulera.

Ibland ljud
Boliden rör sig snabbt. Sträckan för förbränningen ligger mellan 15 och 60 kilometers. Fenomenet kan ses över stora landytor, mer än 50 mil.
Ibland uppstår också elektromagnetiska ljudfenomen kring boliderna, ett visslande eller rasslande ljud, som kan oroa djur.
Boliderna förintas vid explosionerna när de når jordatmosfären. Men det händer att delar rasar till marken. Det ska ha inträffat utanför Uppsala i slutet på 1800-talet.
— Det var på vintern och då kunde folk plocka upp bitar på isarna. Förmodligen rörde det sig den gången om en mycket stor bolid, säger Bertil Anders Lindblad.

Om någon fotograferat boliden får han eller hon gärna höra av sig till bildchefen@unt.se eller tel 018/478 12 25.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!