Expertgrupp sparkas

Socialstyrelsens expertgrupp som utreder nya kostråd till diabetiker har fått sparken av myndighetens nytillträdde generaldirektör. Orsaken till beslutet är de tre experternas kopplingar till livsmedelsindustrin. Hur mycket kostråden nu försenas är oklart.

Uppsala2008-03-13 14:26
- Viss försening blir det, men det är viktigare att få fram en stark rapport, som inte kan ifrågasättas för annat än de slutsatser som den kommer fram till, säger Lars-Erik Holm, som 1 mars tillträdde tjänsten som generaldirektör för Socialstyrelsen.
De tre medlemmarna av den avsatta expertgruppen Nils-Georg Asp, Mette Axelsen och Bengt Vessby har alla kopplingar till stiftelsen Swedish Nutritional Foundation, SNF, som finansieras av 41 organisationer och företag inom livsmedelssektorn.
Nils-Georg Asp till exempel, som är professor i industriell näringslära vid Lunds universitet, är för närvarande tjänstledig till 80 procent för att arbeta som vd för SNF.

Bengt Vessby är adjungerad professor emeritus i klinisk näringsforskning vid Uppsala universitet.
- På onsdagen fick jag höra talas om att något kunde vara på gång. I dag torsdag fick jag via media veta att vi avsatts, men jag har ännu inte fått något formellt besked om detta, säger han.
Bengt Vessby är ledamot av SNF:s nutritionsråd och hans tidigare professur finansierades av flera stora livsmedelsföretag.
- Detta visste Socialstyrelsen om genom den jävsdeklaration som jag lämnade in och som granskats av styrelsens jurister innan jag fick uppdraget i expertgruppen. Därför är jag förvånad över detta nya ställningstagande, säger Bengt Vessby.
Han anser att det som nu hänt reser en rad viktiga frågor kring forskares roll i samhället och vilka krav som kan ställas på experter.

- Å ena sidan uppmanas vi forskare av både staten och akademin att söka kontakter med och ge råd åt industrin, å andra sidan ifrågasätts vår opartiskhet när vi gör just detta. Om en förutsättning för att kunna anlitas som expert är att man inte har eller tidigare haft kontakt med industrin är det i vart fall inom området kost och hälsa svårt att få fram en kvalificerad expertgrupp, säger Bengt Vessby.
Lars-Erik Holm framhåller att han inte ifrågasätter de tre avsatta experternas kompetens.
- Beslutet att utse en ny expertgrupp är egentligen en kritik av hur vi själva tidigare hanterat jävsfrågan, säger han.
Lars-Erik Holm ska nu ta kontakt med Läkarsällskapet, Statens beredning för medicinsk utvärdering och Livsmedelsverket inför tillsättandet av en ny expertgrupp. Gruppens uppdrag ska dessutom utvidgas till att ta fram kostråd som även kan gälla för personer med hjärt-kärlsjukdomar och överviktiga.
- I slutänden kan det bli en ännu bättre rapport genom att på detta sätt lyfta fram kostfrågorna i ett bredare perspektiv, säger Lars Erik Holm.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!