Expertgrupp: "Professor skyldig till forskningsfusk"

Den Uppsalaprofessor som uppmanade sin doktorand att ta med en felaktig sifferuppgift i en studie har gjort sig skyldig till forskningsfusk. Det menar nu även Expertgruppen för oredlighet i forskning.

En inom sitt område välkänd professor bör fällas för oredlighet i forskning, det som brukar kallas för forskningsfusk. Det menar Expertgruppen för oredlighet i forskning. Professorn har motarbetat en ändring av en felaktig uppgift i sin doktorands studie.

En inom sitt område välkänd professor bör fällas för oredlighet i forskning, det som brukar kallas för forskningsfusk. Det menar Expertgruppen för oredlighet i forskning. Professorn har motarbetat en ändring av en felaktig uppgift i sin doktorands studie.

Foto: Tomas Lundin

Uppsala2018-04-20 09:31

UNT rapporterade i höstas om att en inom sitt område välkänd Uppsala­professor anmälts för oredlighet i forskningen, det som brukar kallas forsknings­fusk.

Bakom anmälan står en professor som tidigare var ansvarig för forskarutbildningen på den aktuella institutionen.

Enligt anmälan ska den välkända professorn i sin roll som handledare ha krävt att en doktorand accepterade ett sakfel i en studie. I studien angavs att det fanns 3 390 svar på en enkät när antalet egentligen var 3 389. Att doktoranden pressades till detta har stöd i dokumentation och är också utrett av nu bortgånge professorn Hans Rosling, som engagerade sig i fallet, försvarade doktoranden och riktade mycket skarp kritik mot den välkände professorn.

Tidigare har ett yttrande inkommit från en utländsk expert som menade att professorns agerande måste ses som oredlighet i forskningen. Nu har även Expertgruppen för oredlighet i forskning sagt sitt. Professorn har uppsåtligen gjort sig skyldig till förvanskning av vetenskapliga data, och därigenom till oredlighet i forskningen, skriver expertgruppen i sitt yttrande. Oaktat att felet är litet och inte har påverkat resultatet så har professorn varit medveten om det en längre tid utan att rätta detta det och använt den felaktiga siffran i en vetenskaplig publikation, skriver gruppen, som pekar på att professorn motsatt sig en ändring och framhärdat i användande av den felaktiga siffran.

Anmälan tog även upp frågor om författarskap och etiska tillstånd, men på de punkterna menar expertgruppen att professorn inte är skyldig till forskningsfusk.

Gruppen var inte enig. Tre ersättare och en ledamot anser att det borde räcka med kritik för brott mot god forskningssed.

Nu är det upp till Uppsala universitet att ta ställning till anmälan. Yttrandena som nu lämnats är rådgivande.

Utses av regeringen

Expertgruppen för oredlighet i forskning består av en ordförande och fyra övriga ledamöter. Ordföranden ska vara eller ha varit ordinarie domare. De övriga ledamöterna ska ha vetenskaplig kompetens inom olika forskningsområden, varav en ledamot ska företräda etisk sakkunskap. För samtliga ledamöter i expertgruppen finns personliga ersättare. Alla ledamöter och ersättare utses av regeringen för en bestämd tid. Gruppen inrättades 2010 vid myndigheten Centrala etikprövningsnämnden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!