– Svampgruppen riska är ett bra första steg för nybörjare som vill avancera från kantareller, säger Björn Bråvander i Uppsala svampklubb.
Flera egenskaper gör att svampen är enkel att känna igen ute i skogen. Exempelvis kännetecknas en pepparriska av dess pepparkaksfärg och en knöl i mitten som liknar ett pepparkorn. En annan sort, läckerriskan, har ett hål-liknande mönster kring foten.
– Men det absolut enklaste sättet att veta om det är en riska, är att göra ett snitt i svampen och se om den blöder. Om den blöder rött är det en matsvamp, om den har en annan färg kan den vara giftig, säger Björn Bråvander.
En annan svampgrupp att hålla utkik efter är kremla. Ofta är de färgglada på ovansidan, men bleknar i kontakt med regn.
– Det som sticker ut för den här sorten, vilket även gäller riskan, är att foten går av på mitten när man bryter den, likt frigolit. För att veta om det är en matsvamp kan man smaka en liten bit, men inte svälja. Om den har en skarp smak, som chili, är den inte ätbar.
Varför är utställningen viktig, enligt er?
– Det är allmänbildning att kunna om svampar, och viktigt att veta vad man stoppar i munnen när man är ute och plockar, säger Marianne Kantardjiev, ansvarig för Uppsala svampklubbs utställning.
Kollegan och den andra ansvarige, Eva Allestedt, instämmer.
– Det är folkbildning, ett ord som vi aldrig kommer släppa i det här förbundet. Svamp betyder gemenskap, det för folk samman.