Efter Rysslands invasion av Ukraina är det många av oss som har frågor. Under torsdagen fick UNT:s läsare chans att ställa frågor till en panel bestående av kärnvapenexperten Erik Melander, professor i freds- och konfliktforskning, Pernille Undén som är chef för F16 och Anna Wennerström, pressansvarig på Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, MSB.
Jag undrar vad det främst är man förväntas förbereda sig för, genom att ha vatten i dunk hemma och många konserver. Vad tror man kan hända som slår ut vår el etc?
– Jag bedömer att säkerhetsläget i vårt närområde kommer att vara kraftigt försämrat under många år framöver, antagligen tills det sker en genuin demokratisering i Ryssland. Putins regim använder redan hot för att påverka Sveriges politik, och det är i regimens intresse att försöka skrämma svenskarna ännu mer, och att försöka splittra den starka internationella front som bildats mot Ryssland. Även om sannolikheten är låg går det därför inte att utesluta exempelvis cyberangrepp och andra sabotage mot elförsörjning och annan infrastruktur, tror jag, säger Erik Melander.
MSB rekommenderar alla att förbereda så att man klarar sig i en vecka, men att man inte ska hamstra.
– En kris kan göra att samhället inte fungerar som vi är vana vid. Ett förändrat klimat kan göra att översvämningar och skogsbränder blir vanligare. Händelser i omvärlden kan ge brist på vissa livsmedel. Störningar i viktiga it-system kan påverka elförsörjningen. Efter bara en kort tid kan vardagen bli besvärlig, säger Anna Wennerström på MSB och listar:
• Värmen försvinner.
• Det blir svårt att laga och förvara mat.
• Mat och andra varor kan ta slut i affärerna.
• Det kommer inget vatten i kranen eller toaletten.
• Det går inte att tanka.
• Betalkort och bankomater fungerar inte.
• Mobilnät och internet fungerar inte.
• Kollektivtrafik och andra transporter står stilla.
• Det blir svårt att få tag i läkemedel och medicinsk utrustning.
– Förberedelser mentalt och praktiskt är alltid viktigt. Att gå in och läsa rekommendationer från MSB och information från andra tillförlitliga källor. De som förbereder sig, klarar sig! säger Pernille Undén, chef för F16.
Är det riskfyllt att Ärna ligger så nära centrala Uppsala? Blir inte Ärna snabbt ett viktigt mål i en krigssituation?
– I den här säkerhetspolitiska situation som vi befinner oss i just nu ser vi idag inget direkt hot mot Sverige även om ett väpnat angrepp inte kan uteslutas. Stockholm och Göteborg är strategiska mål. Stockholm utifrån att det är vår huvudstad med ett symboliskt och politiskt värde. Därmed är Upplands Flygflottilj av militärstrategiskt intresse. Även Göteborg är ett strategiskt mål där stora delar av försörjningen kommer in och ut. Jag tycker att man ska känna en trygghet över att ha en militär närvaro i Uppsala, säger Pernille Undén, chef för F16.
Det har rapporterats om att många av de tillfångatagna ryska soldaterna är unga och knappt utbildade. Varför skickar Ryssland dem när de har en professionell armé?
– Det förekommer många uppgifter om att unga värnpliktiga luras eller tvingas skriva på kontrakt innan de skickas in i Ukraina. De är då formellt kontraktsanställda soldater, men i praktiken ofta unga, oerfarna och med ganska dålig träning. Det är också möjligt att några av de bästa och mest pålitliga trupperna hålls i reserv för att vakta mot Nato och Kina, och för att kunna hjälpa polis och inrikestrupper att slå ned upprorsförsök mot regimen inom Ryssland om det skulle behövas, säger Erik Melander.
Jag har funderat mycket och försökt förstå. Om jag förstår rätt så är Ryssland det land som sitter med ”mest kärnvapen” i hela världen. Medier/hela världen säger att Ryssland är en av de länder som har starkast militär. Och så kommer den dagen då de invaderar Ukraina. De missbedömer, får slut på bränsle och mat. De räknar fel på hur lång tid det tar att ”ta över”. Det låter lite suspekt i mina öron. Kan det vara så att detta med Ukraina egentligen är en villfarelse? Så att allas blickar riktas mot Ukraina när de egentligen ska göra något annat?
– Det är kanske ännu tidigt att dra slutsatser, men många är nog förvånade över den låga kvalitén på de ryska trupperna och många av vapensystemen. Den ryska ledningen förefaller att ha kraftigt underskattat det ukrainska motståndet. Putins regim har satsat mycket på att förbättra de väpnade styrkorna under ett antal år, och man har också lyckats sprida en bild av dem som väldigt farliga och kompetenta. Men de ryska styrkorna har stora problem med dålig moral och korruption som går tillbaka till sovjettiden. Det verkar som att de problemen sitter djupt och att de senaste årens försök att rätta till de problemen alltså inte lyckats så bra, säger Erik Melander.
Vi som bor på servicebostad eller LSS-bostad – om det blir krig, vad ska man typ ha för mat som man klarar sig på 7 dagar? Var finns skyddsrummen?
– Det finns en skyddsrumskarta på msb.se. När man är ute och promenerar kan man också kika runt och se vad det finns för skyddsrumsskyltar i närheten av där man bor. Det är viktigt att ha extra mat hemma som ger tillräckligt med energi. Använd hållbar mat som kan tillagas snabbt, kräver liten mängd vatten eller som kan ätas utan tillagning. MSB betonar och uppmuntrar att de som kan förbereda sig själva, gör det. Det är en jätteviktig del för då kan samhällets resurser gå till de som inte har möjlighet att förbereda sig, exempelvis om man har en funktionsvariation, är sjuk, äldre eller liknande, säger Anna Wennerström.
Varför ökar svenska militären sin aktivitet om det "inte finns något aktuellt hot mot Sverige"?
– Försvarsmakten genomför beredskapsanpassningar utifrån rådande situation där Försvarsmakten har en god lägesbild och följer tillsammans med andra myndigheter och partners händelseutvecklingen mycket noga. Ett väpnat angrep mot Sverige kan dock inte uteslutas. Det kan inte heller uteslutas att militär maktmedel eller hot om sådan kan komma att användas mot Sverige, säger Pernille Undén, chef på F16.
Jag undrar hur troligt ni bedömer att det är att Putin går vidare med sina hot om kärnvapen och faktiskt använder dem?
– Det bedöms svårt att avgöra en sådan fråga huruvida Putin avser att använda sina kärnvapen. Kärnvapenperspektivet finns dock med i den Ryska doktrinen. Förmåga till strategiska kärnvapen innehas av Ryssland, USA och Kina med ett avskräckande syfte vilket omvärlden fortsätter att hoppas på att det kvarstår, säger Pernille Undén för F16.
– Jag tror att risken att Putin ska använda kärnvapen är väldigt liten, särskilt mot Sverige. Men om Putin blir desperat och uppfattar att den egna regimens överlevnad hotas av sanktioner och katastrofer på slagfältet ökar risken för ett begränsat användande av kärnvapen. Även om bara ett kärnvapen används vore det förstås väldigt chockerande. Risken för ett totalt kärnvapenkrig är ännu mindre, men det är samtidigt väldigt skrämmande att ett sådant skulle kunna hända som en följd av en upptrappningsprocess som spårar ur, eller av misstag, säger Erik Melander.
Behöver jag verkligen bunkra hemma?
– Det är alltid bra att klara sig ett par dagar i fall vi exempelvis får strömbortfall, säger Pernille Undén.
– MSB uppmuntrar alltid allmänheten till att se över sin egen beredskap och ha en krislåda. Det är jättebra att preppa – men bunkra in och köp inte på dig massa varor. Preppa solidariskt och tänk på dina medmänniskor, säger Anna Wennerström.
Vad kommer hända om Putin tar över hela Ukraina? Kommer sanktionerna fortsätta?
– Utgångspunkten är att främst sanktionerna bidrar till att Ryssland nödgas lämna Ukraina. Det är syftet med sanktionerna och de bidrag som sänds till Ukraina både ekonomiskt, humanitärt och militärt, säger Pernille Undén på F16.
– Jag tror att det är hög sannolikhet att guerillakrig och icke-våldsmotstånd kommer att fortsätta länge. Sanktionerna kommer nog fortsätta men om ockupationen blir långvarig kommer nog uppsättningen av sanktioner ändras över tid så att vissa tas bort och andra kanske läggs till, säger Erik Melander.