En tisdagskväll besöker UNT en visning i en etta i Luthagen, där mäklaren Micaela McClafferty står redo. Förutom en nyfiken granne är lägenheten tom.
Ettan har legat ute sedan i somras, och ägarna har haft svårt att hitta en köpare.
– Man har tur om man säljer sin lägenhet på en månad. Det tar längre tid nu och det finns många lägenheter ute, säger Micaela McClafferty.
De senaste årens oroligheter – först pandemin, därefter kriget i Ukraina – har höjt priserna på allt från el till mat. Och bostadsmarknaden är inget undantag. Den som till exempel haft ett lån för sin bostad med rörlig ränta har fått se räntan skena iväg.
Våren 2022 låg den rörliga boräntan på cirka 1,5 procent. Hösten 2023 hade den stigit till 4,7 procent i genomsnitt – vilket ökade många låntagares månadskostnader rejält. Vissa hushåll fick dubbelt så höga räntekostnader.
Kanske inte så konstigt att visningar står tomma, med andra ord. Marknaden har varit tuff både för köpare och säljare.
– Det har blivit svårare att köpa bostäder eftersom månadskalkylen inte gått ihop för hushållen, och det har gjort att bostadspriserna gått ner sedan toppnivåerna våren 2022, säger Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar.
Men nu verkar en vändning vara på gång. I skrivande stund ligger de rörliga boräntorna på drygt 4 procent i genomsnitt– och flera banker tror att de kommer att kunna sjunka ner mot 3 procent framåt sommaren.
För unga vuxna utan större sparkapital är bostadsmarknaden aldrig särskilt tillgänglig, konstaterar Stefan Westerberg.
I veckan kom ett utredningsförslag om att sänka kraven så att den som köper bostad bara behöver betala 10 procent av priset kontant (och att tillåta bolån på 90 procent av bostadspriset). Men innan en sådan lättnad blir verklighet, är kravet fortsatt att betala 15 procent i kontantinsats – och det kan vara tufft för den som precis tagit sig ut i arbetslivet.
För den som har pengar till kontantinsatsen är det däremot guldläge att köpa lägenhet just nu.
– Definitivt. Priserna har gått ner och du behöver inte lägga lika mycket i kontantinsats. Och mycket pekar på att bostadspriserna kommer att gå upp när räntan sänks det närmaste året, så just nu är ett bra läge – framför allt för förstagångsköparen, säger Stefan Westerberg.
Här i Uppsala märks det att de unga köparna vaknat till rejält de senaste månaderna. Det säger Ludvig Tidblom, mäklare på Riksmäklaren i Uppsala.
– Jag tror att de som köper vet att vi nått en maxgräns, att det inte blir dyrare nu utan att de kan räkna med lägre månadskostnader när räntan sänks. Många har väl avvaktat också och ser nu att priserna planat ut, och då blir man mer trygg i att köpa.
Och för den som är ung, och ofta letar en etta eller tvåa, finns det extra mycket att välja mellan.
– På Hemnet är utbudet gigantiskt, på Booli är det ännu större. Just nu ligger cirka 200 ettor ute på Hemnet i hela Uppsala kommun, det är ovanligt mycket, säger Ludvig Tidblom.
Några som gör sig redo att köpa sin första gemensamma lägenhet är 19-åriga Iris Targama Rudling och pojkvännen Carl Gustav Lindgren, 20. En söndagseftermiddag kommer de – tillsammans med Iris mamma – till en visning för en etta på Marielundsgatan i Fålhagen.
Med Carl Gustavs arbete och deras gemensamma sparande känner de sig redo att köpa. De får också finansiell hjälp av sina föräldrar.
– Vi hyr just nu i Stockholm, men det känns som rätt tid att köpa i Uppsala, särskilt eftersom jag planerar att börja plugga här, säger Iris.
Carl Gustav, som arbetar som bilmekaniker i Stockholm, håller med.
– Det är viktigt att vi båda trivs. Jag kan pendla till jobbet, så det fungerar bra.
På en annan visning på Väderkvarnsgatan, också i Fålhagen, finns Rebecka Elin Nord, 21, som är student här i Uppsala.
– Just nu bor jag i korridor och jag är sugen på att få ett eget kök och ett ställe som känns mer som hemma, säger hon.
Hon betalar i dag 4 000 kronor för sitt korridorsrum.
Rebecka Elin Nord kommer från Bromma i Stockholm och berättar att hon kan köpa lägenhet med hjälp av sina föräldrar.
– Det är verkligen lyxigt att få den här hjälpen, och det är inget man tar för givet.
Men varför välja bort en hyresrätt?
– Det är svårt att få tag i en hyresrätt med rimlig hyra. Köerna är långa och de flesta lägenheter kostar runt 6 000 kronor, vilket är mycket för en liten etta.