I en studie från Linköpings universitet påvisades att mycket TV-tittande, antingen på skärm eller TV, hade en negativ påverkan på barns språkutveckling. Av de tvååringar som undersöktes utvecklades språket snabbast hos de barn som fick hjälp av sina föräldrar.
– En positiv utveckling gick att se hos barn som kollade TV tillsammans med sina föräldrar. Barnet lär sig i interaktionen med sin förälder bland annat genom att föräldern kan förklara vad som sker, som nya ord och begrepp, säger Mikael Heimann, forskare vid Linköpings universitet.
Som förälder behöver man nödvändigtvis inte utesluta skärmarna, det handlar om balans menar han. För det är när skärmen tar tid från barnets eget upptäckande och lek som den blir ett problem.
Även Gustaf Gredebäck, professor i utvecklingspsykologi vid Uppsala universitet, belyser att man som förälder inte behöver vara orolig för en viss skärmtid. Det är kanske inte skärmen som är skadlig, men det kan vara bra att fundera över vad som barnen missar, säger han. Det kan vara när lektid blir skärmtid eller att barnet missar moment där flera sinnen samspelar.
– Barn behöver lära sig genom att få använda sin kropp. De lär sig snabbare om de får kombinera olika sinnesintryck med motorik, säger Mikael Heimann.
Barn ska också få tid att slappna av och en skärm kan vara ett bra sätt att vila en stund. Men det är samtidigt inte en stor källa till inlärning menar Gustaf Gredebäck.
– Det händer så mycket i det fina samtalet mellan föräldern och barnet. Genom diskussion och att uppleva något tillsammans får barnet en djupare förståelse för olika fenomen. Små barn kan lära sig saker i en app, som matematik, men det blir inte samma djupförståelse och det blir även svårare att omsätta kunskapen i nya sammanhang.
Vad ska man tänka på som förälder med barnens skärmtid?
– Barn är snabba på att observera vad andra gör, om föräldern använder mycket skärmar motiverar det barnet att göra detsamma. Det är därför viktigt att man som familj har en strategi för att hantera skärmtiden. Att man vågar sätta gränser, säger Mikael Heimann.
– Att låta barnet få öva på olika delar i sin vardag, exempelvis genom att få delta på restaurangen med sina föräldrar. Den lätta lösningen är att ge barnet mobilen men då missar man en möjlighet att träna på att hantera den situationen, säger Gustaf Gredebäck.