Syftet med en oberoende granskning av Rättsmedicinalverkets åldersbedömningar är att säkerställa att "asylsökande ensamkommande barn tillförsäkras en rättssäker och etiskt godtagbar process". Det skriver Statens medicinsk-etiska råd i dag på sin hemsida. I dag har man också skickat den skrivelse till Justitiedepartementet där man efterlyser en oberoende granskning.
Rådet ser ett antal oklarheter kring de medicinska åldersbedömningarna i asylprocessen. Den slutsatsen har rådet nått efter dialog med myndigheter och kritiker. I huvudsak handlar det om huruvida Rättsmedicinalverket, RMV, "på ett rättvisande sätt redovisar aktuella osäkerheter och risker kopplade till den medicinska åldersbedömningen i de rättsmedicinska utlåtandena", skriver rådet.
Under hela processen med åldersbedömningar, från framtagande av en metod till genomförande av själva bedömningarna, har de varit hårt kritiserade, inte minst av flera vetenskapliga experter inom olika fält. Medier har också granskat Rättsmedicinalverkets hantering. Vid verkets avdelning i Uppsala har flera läkare valt att lämna myndigheten i protest mot hanteringen av regeringens uppdrag att genomföra åldersbedömningar, vilket UNT berättat om. I dag gör inga läkare vid verket i Uppsala åldersbedömningar.
En av dem som slutat är Tommie Olofsson.
– Det här inger visst hopp om rättvisa, säger han efter kravet om att regeringen tillsätter en oberoende granskning.
LÄS MER: Rättsenheten i Uppsala har kollapsat
LÄS MER: Hon lämnar Rättsmedicinalverket i protest
Medicinsk-etiska rådet skriver att det anser att det är allvarligt "om risken för felbedömning i vissa fall är större än vad RMV anger" och om det saknas underlag för att uppskatta risken. "I en sådan situation riskerar barn att felaktigt bli bedömda som vuxna.", skriver rådet.
– Den medicinska åldersbedömningen måste vara tydlig med vilka risker för felbedömning som finns i olika situationer, annars riskerar asylsökande barn att gå miste om sina rättigheter enligt svensk lag. Det vore en allvarlig och oacceptabel etisk situation, säger ordförande Kjell Asplund i pressmeddelandet.
I rådet sitter bland annat Anna Singer, professor i civilrätt vid Uppsala universitet. Enligt henne har rådet beslutat att all kontakt i den här frågan ska gå genom ordförande Kjell Asplund.
– Jag vill inte kommentera med annat än att jag naturligtvis står bakom beslutet, säger hon till UNT.
Två av rådets politiska ledamöter, en från Vänsterpartiet och en från Moderaterna, kräver i särksilda yttranden att åldersbedömningarna stoppas.
LÄS MER: "En potentiell rättskandal"
Rådets skrivelse till Justitiedepartementet har även skickats till flera berörda myndigheter, däribland Rättsmedicinalverket.