Misstanke om politiskt spel kan skrämma väljarna

Frågan måste vara konkret. Annars kan deltagandet bli skralt. Upplevs folkomröstningen dessutom som ett politiskt spel sjappar väljarna från valurnorna. "Frågan är inte helt tydlig", säger statsvetaren Johan Wänström om Uppsalas folkomröstning.

"Om medborgarna misstänker att folkomröstningen är en del i ett politiskt spel kan de börja misstro processen", säger Johan Wänström, statsvetare och forskare vid Linköpings universitet.

"Om medborgarna misstänker att folkomröstningen är en del i ett politiskt spel kan de börja misstro processen", säger Johan Wänström, statsvetare och forskare vid Linköpings universitet.

Foto: Privat

Uppsala2024-06-07 05:00

Nyheten i korthet

  • Uppsalas kommande folkomröstning kritiseras för att vara otydlig och uppfattas av vissa som ett politiskt spel, vilket kan avskräcka väljare.
  • Statsvetaren Johan Wänström menar att en klar och relevant fråga är viktig för att engagera väljare.
  • Forskning visar att politiker följer resultatet av folkomröstningar i knappt hälften av fallen, vilket kan påverka väljarnas förtroende.

Folkomröstningen som ska hållas i Uppsala på valdagen kritiseras för att vara otydlig och ett spel för gallerierna. Kritiken kommer från såväl partier i opposition som väljare. 

I år ska sju olika folkomröstningar hållas i svenska kommuner på valdagen (se faktaruta). Uppsala är en av dem. 

De flesta har kommit till tack vare ett folkinitiativ, det vill säga att medborgarna lyckats samla namnunderskrifter från minst tio procent av den röstberättigade befolkningen i kommunen. I Uppsalas fall är det politiker som beslutat att det ska hållas en folkomröstning.

Johan Wänström är statsvetare och forskare vid Centrum för kommunstrategiska studier vid Linköpings universitet. Han har tittat närmare på folkomröstningar, både sådana som hålls i modern tid och historiskt.

undefined
Johan Wänström är statsvetare och forskare vid Linköpings universitet. Han tycker att frågan som ställs i Uppsalas folkomröstning 9 juni inte är så tydlig. "Men inte helt obegriplig heller."

Han är tyst en stund i telefonen när jag läst upp frågan som står på valsedeln. Sedan tar han sats.

– Min uppgift är ju inte att kritisera politiker i olika kommuner, det här är ändå en hyfsat klar frågeställning rent semantiskt, säger han och lägger till:

– Men om folk tror att den handlar om något mer än själva frågan blir kontexten oklar. Jag har förstått att det är många som anser att det pågår något slags politiskt spel i kulisserna, där inte ens styret som skickat ut frågan är helt överens om folkomröstningen egentligen behövs. Är det så kan väljarna tappa förtroendet för processen. 

undefined
Initiativet till att folkomrösta om bostadsbyggandet togs av det politiska styret.

Johan Wänström menar att det kan spä på politikerföraktet. Hur frågan är formulerad kan ha betydelse för hur många som väljer att rösta. Han tar ett exempel från en plats han bott på, Trosa. Där folkomröstade man om kommunen skulle tillhöra Stockholms eller Södermanlands län. Över 60 procent tog sig an uppgiften och resultatet blev att Trosa förblir sörmländskt. 

– En rak och enkel fråga som har förutsättning att få ett rakt svar. Blir det för krångligt tenderar folk att strunta i valet, säger han.

Till Uppsalas fråga följer en 11-sidig förklaring som ska göra själva frågan mer begriplig. Hur många som faktiskt plöjer den innan de bestämmer sig är oklart. 

– Ett underlag är bra, men det förtar inte det faktum att frågan som står på valsedeln ändå måste vara konkret och koncis. I Uppsalavarianten är den inte helt tydlig, men inte obegriplig heller, säger Johan Wänström.

Han säger att han sett värre formuleringar, och att det finns andra parametrar än semantik som styr. Frågan måste kännas relevant för medborgarna.

– En av de sämre, åtminstone om man ser till valdeltagandet, var nog när Strängnäs skulle rösta om en ny skolorganisation i centralorten. I den deltog 17 procent av de röstberättigade, och det får ju ses om ett haveri, säger han.

undefined
Folkomröstningen i Uppsala handlar om bostadsbyggande. Men oppositionen gillar inte frågan utan förespråkar att rösta blankt.

Vanligaste ämnet för folkomröstningar som redan ägt rum handlar om infrastruktur, näst vanligast är skolnedläggningar.

En folkomröstning är rådgivande och forskning visar att politikerna följer resultatet i knappt hälften av de omröstningar som hållits hittills. 

– Om frågan ställs tidigt i processen är chansen större att politikerna tar hänsyn till resultatet efteråt. Men just infrastrukturfrågorna är komplexa. Här ska ju politikerna väga intressen och behov mot varandra och sedan fatta ett balanserat beslut. Då blir det svårt att isolera en del som man sedan kan ställa en rak fråga till folket om, säger Johan Wänström.

undefined
Frågan handlar om bygga mer eller mindre i bland annat Skyttorp, en av de orter som pekas ut längs Ostkustbanan.

Folkomröstningen äger rum den 9 juni, i samband med EU-valet.

7 röstar i 8 frågor

Nynäshamn om hemtjänst

Hålls på medborgarnas initiativ.

"Hemtjänsten, som drivs i kommunal regi i Nynäshamns kommun, har under lång tid brottats med hög sjukfrånvaro och stora ekonomiska underskott. Hemtjänsten omorganiserades därför under 2023. Från och med 1 februari 2024 bedrivs hemtjänst i vissa delar av kommunen både genom en kommunal och flera privata utförare, medan i andra delar av kommunen bedrivs hemtjänst genom flera privata utförare.

Ska kommunen behålla den nya hemtjänstorganisationen?"

Mora om ny skola

Politiskt beslut, efter att namninsamling startats.

"Vill du att det pågående projektet med en ny högstadieskola, idrottshallar, kultur- och fritidsverksamhet på Strandenområdet ska fullföljas?"

Lomma har två frågor på samma gång

Folkinitiativ.

”Jag vill att beslutet från fullmäktige den 28 september 2023 att bygga ny gymnasieskola och kommunhus ska upphävas”

”Jag vill att ekonomiska medel ska tillskjutas så att samtliga nuvarande F-3 skolor i Lomma kommun, däribland Löddesnässkolan och Pilängsskolan, ska fortsätta intaget till sina förskoleklasser, med möjlighet till färre barn per klass”

Söderhamn - vindkraft

Folkinitiativ.

"Ska Söderhamns kommun tillåta etablering av vindkraft i kommunens inre vatten samt territorialhav?"

Örkelljunga om personlig assistans

Folkinitiativ.

”Örkelljunga kommun bedriver personlig assistans enligt lagen om valfrihet (LOV), där kommunen inte är en utförare. Ska personlig assistans fortsätta att bedrivas på detta sätt?”

Stenungsund röstar om skolstängning

Folkinitiativ.

”Röstar du för att kommunfullmäktiges beslut att stänga Ucklumskolan ska följas?”

Uppsala om bostadsutbyggnad

Politiskt initiativ.

Ska Uppsala kommun i översiktsplanen lätta på bebyggelseutvecklingen i Uppsala stad genom att planera för fler bostäder i tätorterna längs tågspåren Ostkustbanan (Storvreta, Vattholma och Skyttorp) och Dalabanan (Vänge och Järlåsa)?

Ytterligare en folkomröstning skulle ha hållits i Orsa kommun om planer för vindkraft, men bolaget som skulle bygga drog tillbaka sin ansökan och folkomröstningen kommer att ställas in.

Källa: Wikipedia samt respektive kommun

Folkomröstningar i Uppsala län:

1999 Knivstabor röstade ja till att Knivsta ska bli egen kommun

1998: Heby röstade ja till att byta län från Västmanland till Uppsala.

1991: Heby röstade ja till att bygga nytt äldreboende i Tärnsjö.

1985: Knivstabor sa nej till att bygga Gredelbyleden.

Källa: Wikipedia

Nationella folkomröstningar:

1922 om att förbjuda alkoholhaltiga drycker.

1955 om att gå över från vänster- till högertrafik.

1957 om allmän tilläggspension (ATP).

1980 om kärnkraft.

1994 om medlemskap i EU.

2003 om att införa euro som valuta i Sverige.

Från 1980 har det hållits 153 kommunala folkomröstningar.

Källa: Val.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!