Experten: Så undviker du olyckan

Grannens studsmatta flög in i Daniel Ekstams hus. Nu ger studsmatte-experten sina bästa tips för att undvika en olycka.

Daniel Erkstam.

Daniel Erkstam.

Foto: Privat

Uppsala2016-05-17 21:02

På måndagen kunde UNT berätta om hur Knivstabon Daniel Erkstam höll på att få sitt hus förstört när grannens studsmatta plötligt kom flygande över häcken. Vinden hade fått med sig studsmattan som inte stannade förrän den slog i Daniels vindvägg.

– Den måste ha tumlat runt ungefär 50 meter, berättade Daniel Erkstam efter händelsen.

Att vinden tar tag i studsmattor och slungar i väg den är inte helt ovanligt. Men hur lätt blåser en studsmatta iväg? Och hur ska man egentligen göra för att undvika en olycka? UNT ringde upp en riktig studsexpert för att få tips.

– Det händer någon gång då och då att vinden tar tag i studsmattan. Ofta inträffar det sent på hösten när det drar in någon storm, och därför rekomenderar vi att man plockar ner sin studsmatta när sommaren är slut, säger Robert Campbell-Sjödin, vice vd på företaget Studsexperten.

Men hur lätt ens studsmatta blåser iväg handlar också om vilken kvalitet det är på den. Ju lättare studsmattan är, desto större är risken för att den fångas av vinden, menar Robert Campbell-Sjödin.

– Ofta är de billigaste studsmattorna väldigt lätta. Om man köper en dyrare med bra kvalitet kan den vara upp till tre gånger så tung och då har vinden svårare att ta tag i den.

För den som vill vara helt säker på att trädgårdens studsmatta inte blåser iväg finns det dock knep att ta till – till exempel att köpa ett förankringsset.

– Det är en bra grej att ha, men jag skulle inte säga att det alltid är ett måste. Om du har din studsmatta på en vindskyddad plats är det inte så nödvändigt, men om man har en lätt studsmatta som står väldigt öppet är det bra att förankra den.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om