Forskare: Vi har nog inte tänkt att äldre kan våldtas

Vissa tänder sexuellt på gamla människor. För andra kan det handla om förbjuden frukt eller att ta chansen till sex när den ges, med liten risk för att bli avslöjad.
– Vi tänker oss inte äldre som sexoffer, där behöver vi nog blir mer uppmärksamma, säger en expert på sexbrott.

Sexualbrott mot äldre kan vara vanligare än vi trott menar Johanna Lätth, forskare på Karolinska institutet. "Det kan finnas ett mörkertal i gruppen."

Sexualbrott mot äldre kan vara vanligare än vi trott menar Johanna Lätth, forskare på Karolinska institutet. "Det kan finnas ett mörkertal i gruppen."

Foto: Kriminalvården

Uppsala2024-12-10 05:00

Nyheten i korthet

  • Minst sex äldre kvinnor i Uppsala har utsatts för grova sexbrott av fyra hemtjänstmän. En man är häktad och en annan har avskedats, medan två är avstängda och under polisutredning.
  • Johanna Lätth, forskare vid Karolinska institutet, påpekar att det finns lite forskning om sexbrott mot äldre. Hon menar att samhället inte sett äldre som potentiella sexoffer och att vi behöver bli mer medvetna.
  • Lätth uppmanar de som känner en dragning till att begå övergrepp att söka hjälp, och nämner Preventell, en nationell hjälplinje som ger råd och behandling.

Minst sex äldre kvinnor i Uppsala har utsatts för grova sexbrott. Uppgifterna i UNT:s granskning av hemtjänsten har chockat många.

Utpekade för brotten är totalt fyra hemtjänstmän, som haft i uppgift att ge kvinnorna omsorg. En man i privata Förenade care åtalades på måndagen för två grova våldtäkter och tre grova sexuella övergrepp mot fyra olika kvinnor. I den kommunala hemtjänsten har en man avskedats efter att två kvinnor pekat ut honom för våldtäkter. Och två män är avstängda för sexuella övergrepp. Männen nekar till brott.

undefined
Vad driver någon att våldta eller på andra sätt grovt sexutnyttja en gammal människa?

Många har frågat sig: Vad driver någon att våldta eller på andra sätt grovt sexutnyttja en gammal människa? 

Johanna Lätth, forskare i psykologi vid Karolinska institutet och kriminalvårdens expert på sexualbrott, konstaterar att det varit tyst i frågan både i samhället och forskningen.

– Det är nog för att vi inte tänker oss äldre som sexoffer. Därför är vi mindre uppmärksamma på att sånt sker. Vi är till exempel mycket mer vaksamma när vi anställer någon på en förskola, där tänker vi att sånt kan hända, säger hon.

undefined
En person som tänder sexuellt på äldre personer skulle aktivt kunna söka sig till äldreomsorgen, på samma sätt som en del pedofiler söker jobb inom barnomsorgen

Det finns väldigt begränsat med forskning om sexbrott mot äldre. Men generellt finns flera olika drivkrafter som kan förklara förövares beteende.

En orsak kan helt enkelt vara att man tänder på äldre personer, trots att man själv är betydligt yngre. Det kallas gerontofili. En person med den läggningen skulle aktivt kunna söka sig till äldreomsorgen, på samma sätt som pedofiler ibland tar jobb på förskolor.

– Vissa söker sig till situationer som ger dem möjlighet att begå sexualbrott. Medan andra inte är så planerande utan drar nytta av en uppkommen situation, säger Johanna Lätth.

Andra motiv kan exempelvis vara att man:

  • dras till det förbjudna.
  • är hypersexuell och saknar gränser för sin sexualitet, även vad gäller ålder.
  • tänder på att det inte finns samtycke.

I Nybys hemtjänstområde är tre män utpekade för sexövergrepp mot två kvinnor. Som UNT berättat kommer de tre männen från samma land och enligt en av de våldtagna kvinnorna nämnde åtminstone två av männen ibland varandra. Det finns dock inga bevis för att männen agerat i samförstånd.

Johanna Lätth har ingen kännedom om händelserna i Nyby. Men generellt ökar risken att begå brott om man umgås med likasinnade, säger hon.

– Man kan stärka varandras attityder och normalisera beteenden. Man kanske tipsar varandra om hur man kan göra.

undefined
I Nybys hemtjänstområde är en man utpekad för våldtäkt mot två kvinnor och två män utreds för sexuella övergrepp.

Uppsala är inte den enda kommun där äldre våldtagits av hemtjänstpersonal. Den som googlar hittar fall från bland annat Vimmerby, Malmö och Luleå.

Men i regel väcker brotten inte mer uppmärksamhet än någon enstaka nyhetsartikel. Sexbrott inom äldreomsorgen tycks ses som udda avvikelser snarare än som ett samhällsproblem.

– Där behöver vi bli mer medvetna. Vi behöver utmana vår bild av var sexualbrott sker och mot vem.

Enligt brottsstatistiken är det ovanligt med sexbrott mot äldre. Men det kan finnas ett mörkertal.

– När man blir utsatt av någon som tar hand om en blir det svårare att berätta. Och är man dement eller på annat sätt har svårt att tolka vad man varit med om så blir ju de här brotten dolda.

Den som känner en dragning till att begå övergrepp behöver söka hjälp, betonar Johanna Lätth. Preventell är en nationell hjälplinje som ger råd och behandling.

– Att söka hjälp är det mest ansvarstagande man kan göra, även om det känns skämmigt. Det här är inget man ska vara ensam med.

Hit kan man vända sig

Preventell är en nationell hjälplinje för personer som upplever att de tappat kontrollen över sin sexualitet, som kanske känner oro för tankar och handlingar eller är rädda att göra sig själva eller andra illa.  

På Preventell får man prata anonymt med någon som kan ge råd och stöd och kan hjälpa vidare till behandling om det behövs.

Även anhöriga eller den som bara har frågor om problematiskt sexuellt beteende är också välkomna att ringa. 

Telefonnumret är 020-66 77 88.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!