UNT har berättat att Uppsalas höjdare inom politiken, näringslivet, myndighetsvärlden och akademin frotterar sig på tre tillställningar under sista april. På UKK innan sillunchen, på Carolina Rediviva innan mösspåtagningen och på Slottet på kvällen.
UNT ville veta vilka som blivit bjudna och har därför begärt ut inbjudningslistorna. En grundläggande princip i grundlagen är rätten att ta del av handlingar hos myndigheter.
Kommunen (som arrangerar minglet på UKK) och länsstyrelsen (som håller i minglet på Slottet) lämnade ut listorna direkt. Uppsala universitet har dock nekat att lämna ut listan för minglet på Carolina Rediviva.
– Det här tyder ju på en väldig amatörmässighet. Att en liten kommun vimsar kan man kanske förstå, men att detta sker på ett av Sveriges mest renommerade universitet, där det sitter en rad jurister, är djupt beklagligt. Jag blir förskräckt.
Det säger Nils Funcke, en av Sveriges främsta experter på offentlighetsprincipen och som bland annat lett en statlig utredning i frågan.
Universitetet nekade först att ge ut listan med hänvisning till säkerhetsskäl. Om en handling inte lämnas ut måste myndigheten ange vilken lagparagraf man stöder sig på. När UNT begär att få veta det ändrar sig universitetet. I stället meddelar man att inbjudningslistan är "ett levande dokument" där "namn på listan ändras kontinuerligt" och därför inte är en offentlig handling i lagens mening. Själva inbjudningarna har skickats iväg i pappersform, och eftersom universitetet inte tagit kopior går inte heller de att ta del av.
UNT får sedan veta att gästlistan gått till tryckeriet och därmed inte längre kan ses som ett "levande dokument". Men inte heller nu ger universitetet ut listan. Man skriver bland annat: "Tryckeriverksamheten är en av universitetet upphandlad tjänst. Utskicket till tryckeriet har inte till syfte att informera eller sprida information från universitetet utan att utföra en tjänst för universitets räkning."
Nils Funcke säger att han inte kan se annat än att listan är att betrakta som en allmän handling.
– Ett register kan vara ett levande dokument, men även sådana är allmänna handlingar och ska lämnas ut i det skick det har den tidpunkt någon begär att få ut det. Om det ändras nästa dag kan man begära ut den på nytt. Jämför exempelvis med kommunens diarum: det blir heller aldrig färdigt, men är en allmän handling.
Nils Funcke säger vidare att säkerhetsaspekter inte är en anledning att inte lämna ut en handling.
– Om det exempelvis finns personer på listan som har personsskydd får de sekretessmarkera just de namnen.
Att universitetet ändrar sig och kommer med nya skäl kallar han oseriöst och säger sig inte förstå varför myndigheter försöker mörka handlingar som allmänheten enligt grundlagen har rätt att ta del av.
– Varför håller de på och tramsar så här?
UNT har upprepade gånger bett om en intervju med någon ansvarig på universitetet, för att få ett förtydligande kring hur de resonerar. Ingen vill dock intervjuas. I stället får vi detta mejlsvar av en av universitetets jurister: "Eftersom det är ett pågående ärende och något beslut ännu inte är fattat kommenterar vi inte ärendet i nuläget."
När UNT frågar vad de menar med att något beslut inte är fattat, med tanke på att universitetet beslutat att avslå vår begäran, får vi inget svar.