Experten: Därför ska fullvaccinerade hålla avstånd

Varför hålla avstånd om bägge är fullvaccinerade? Och vad är risken med ökad smittspridning när känsliga grupper redan är vaccinerade? Biträdande smittskyddsläkare Anna Gillman reder ut läget.

Rådet är fortsatt att hålla avstånd, vare sig du är vaccinerad eller inte. "Men så småningom kommer det här viruset inte vara värt mer insatser än vilket virus som helst" säger Anna Gillman, biträdande smittskyddsläkare i Region Uppsala.

Rådet är fortsatt att hålla avstånd, vare sig du är vaccinerad eller inte. "Men så småningom kommer det här viruset inte vara värt mer insatser än vilket virus som helst" säger Anna Gillman, biträdande smittskyddsläkare i Region Uppsala.

Foto: Janerik Henriksson/Sofia Nahringbauer

Uppsala2021-08-15 05:00

Svar just nu

58 procent av alla svenskar är nu fullvaccinerade, det vill säga har fått två doser. Ytterligare 23 procent har hunnit få en spruta. De helt ovaccinerade är till allra största delen barn och unga vuxna, som sällan blir svårt sjuka av covidviruset. Rekommendationen från Folkhälsomyndigheten är dock fortsatt att hålla avstånd – även mellan fullvaccinerade.

Varför en sån rekommendation?

– Innanför den inre kretsen finns ingen sådan rekommendation. Men utanför den bubblan bör man hålla avstånd, även om alla inblandade fått två sprutor, säger Anna Gillman, biträdande smittskyddsläkare.

– Naturligtvis är det mycket mindre risk att bära på viruset och dessutom smitta någon om man är vaccinerad, men risken finns. För att kommunikationen inte ska bli för krånglig, och för att det fortfarande finns ovaccinerade i alla åldersgrupper, har man valt att behålla skrivelsen om att alla ska hålla avstånd.

Smittspridningen sker ju nu främst bland unga vuxna, som mycket sällan blir svårt sjuka. Är försiktighetsprincipen överdriven?

– Det är sant att åtgärderna är till för att skydda mot svår sjukdom och död, inte för att skydda unga friska mot förkylning. Men det finns ju unga som kan bli riktigt sjuka, och vi vill också skydda personer som inte kan vaccinera sig. Riktlinjerna är än så länge utformade för att ta höjd för att det finns både vaccinerade och ovaccinerade.

Så de kommer att finnas kvar tills en högre andel av befolkningen är vaccinerad?

– Det beror på smittkurvorna. Det finns inget klart svar på hur hög vaccinationstäckningen behöver bli. Hos de allra äldsta är täckningen i dag närmare 95 procent och där har mortaliteten (dödligheten) nästan försvunnit. Kommer vi upp i 90 procent är det en mycket bra siffra. 

Vad motiverar en sådan försiktighet just vad gäller covid? Det finns ju mycket annat som är farligt, där man inte är lika försiktig.

– Det är en relevant fråga. Men så länge det finns personer i riskgrupp som är ovaccinerade behöver vi få ner smittspridningen. Men så småningom kommer det här viruset inte vara värt mer insatser än vilket virus som helst. Det är i nuläget klassat som en samhällsfarlig smitta som befogar extraordinära åtgärder.

Hur stor är risken för nya och farligare mutationer?

– Det kommer fortsätta dyka upp varianter av viruset hela tiden, men de flesta blir inte effektivare än det föregående och blir utkonkurrerade. Hur stor risken är att ett som både är bättre på att sprida sig och är farligare skulle kunna dyka upp är svårt att svara på. Ett virus som är nytt i mänskligheten ändrar sig mest den första tiden och risken är större ju fler som blir infekterade. Det är även därför viktigt att vi får ner smittan i samhället.

Kommer vi behöva ta en ny covidspruta varje säsong?

– Om jag får gissa kommer känsliga grupper behöva det. Enligt Folkhälsomyndigheten är det troligt att dessa får en tredje spruta kanske redan i vinter.

Folkhälsomyndigheten uppmanar till hemarbete åtminstone till sista september. Blir det ytterligare en förlängning av det rådet?

– Det beror på smittkurvorna. Jag trodde för en månad sedan att rådet om hemarbete skulle kunna tas bort snart, men nu ser vi ju en ökad smittspridning. Det som krävs är att folk återigen börjar följa de allmänna råden, som jag tror många glömt. Och att de som inte vaccinerat sig gör det.

150 nya fall

Just nu vårdas 3 personer för covid på sjukhus i Region Uppsala, en av dem på intensiven. Sedan pandemins början har totalt 532 personer avlidit av sjukdomen i regionen.

Smittan är klart störst bland ovaccinerade. 90 procent av nya sjukdomsfall i Region Uppsala är personer under 50 år. Den som är vaccinerad och smittas får i regel milda symtom, som en lätt luftvägsinfektion. Några får i princip inga symton.

Den senaste veckan har cirka 150 nya fall av covid konstaterats i Region Uppsala. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!