"Bättre att köpa svenskodlat – mer härdigt"

Trädgårdssäsongen är här. Blir det ett svenskodlat eller tyskodlat äppelträd på gården i år? Välj svenskodlat om du kan, är expertens råd.

Det är snart 40 år sedan Inger Filipsson grundande plantskolan i Funbo tillsammans med maken Lars Jonasson. Hon har lång erfarenhet i trädgårdsbranschen.

Det är snart 40 år sedan Inger Filipsson grundande plantskolan i Funbo tillsammans med maken Lars Jonasson. Hon har lång erfarenhet i trädgårdsbranschen.

Foto: Jakob Larsson

Uppsala2023-05-19 20:00

Det finns många fördelar med att köpa svenskodlade träd och buskar. Det menar experterna.

– Framför allt är grundstammarna på svenskodlade träd anpassade till svenska förhållanden. I till exempel Nederländerna är det inte alls samma förutsättningar med betydligt mildare klimat, säger Tomas Lagerström växtexpert och tidigare universitetslektor i växtmateriallära vid SLU i Uppsala.

Matematiken blir enkel i slutändan.

– Ett träd som är odlat i Sverige har större chans att överleva det svenska klimatet. 

undefined
Det finns ett stort utbud av fruktträd på Nya Funbo Plantskola strax utanför Uppsala.

Det gäller både klimatet i Sverige som land men även bioklimatet – alltså klimatet i det absoluta närområdet. På en tomt i öst- väst eller söderläge.

– Är trädet anpassat till västläge kan det i vissa fall vara bäst eftersom det då också kan hantera övergången mellan natt- och dagstemperaturer just här i Sverige på den specifika tomten, säger Tomas Lagerström.

Att köpa importerade träd och buskar kan vara lockande eftersom plantan ofta är större och priset billigare.

– Men lagom är bäst. Och störst chans till lagom får du om köper svenskodlat, säger Tomas Lagerström.

– Du vet alltid vad du får, det vet du inte med importerat material. Det är mycket mer fusk med märkning och innehåll när det gäller importerat material.

undefined
Tomas Lagerström, landskapsarkitekt, och växtexpert, tidigare universitetslektor i växtmateriallära på SLU, Uppsala.

Tomas Lagerström slår ett slag för e-plantor, elitsäkrade svenska plantor. När det kommer till frukt och bär innebär e-status att plantorna är förökade och odlade under friska förhållanden. Plantor som Inger Filipsson, med över 40 år i branschen och grundare av Funbo Plantskola, också rekommenderar.

– Då är trädet eller busken kvalitetssäkrad på ett helt annat sätt om den inte har e-status. Den är virusrensad och du vet att den är anpassad till svenskt klimat, säger hon.

På Nya Funbo Plantskola finns ett gediget utbud av fruktträd med e-status.

– Klimataspekten är en annan del i det hela. Importerade plantor har transporterats lång väg med mycket utsläpp längs vägen som resultat, säger Inger Filipsson.

undefined
Det är snart 40 år sedan Inger Filipsson grundande plantskolan i Funbo tillsammans med maken Lars Jonasson. Hon har lång erfarenhet i trädgårdsbranschen.

Men det finns några gånger när det är klokt att köpa importerat, enligt både Inger Filipsson och Tomas Lagerström.

– Aprikoser, persikor och valnötter är sådant som inte går att odla från grunden i Sverige. Det kan man med fördel köpa importerat. Ju mognare planta desto bättre för då är den mer härdig, säger Tomas Lagerström.

Inger Filipsson nämner andra trädplantor buskar med samma argument.

– Buxbom och magnolior är bra att köpa importerat. Olivträd likaså, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!