Smittskyddsläkaren: "Tror de flesta vill vaccinera sig"

Tillräckligt många svenskar kommer vilja ta coronavaccinet för att det ska ge effekt. Det tror Johan Nöjd som är smittskyddsläkare, Region Uppsala.

"Jag tror att de flesta kommer vilja ta vaccinet när det är deras tur", säger Johan Nöjd som är smittskyddsläkare, Region Uppsala.

"Jag tror att de flesta kommer vilja ta vaccinet när det är deras tur", säger Johan Nöjd som är smittskyddsläkare, Region Uppsala.

Foto: Ahmet Tirej Kaya/UNT arkiv

Uppsala2021-01-18 05:00

Många kommuner rapporterar om ett stort intresse för att ta vaccinet inom de grupper som vaccineras just nu.

– Många som erbjuds vaccin just nu är äldre, vilket innebär att de löper en 10 till 30 procentig risk att avlida om de får viruset. För dem är nog detta ett lätt beslut, säger Johan Nöjd.

Han tror att vårdpersonal och de som arbetar inom äldrevården vill ta vaccinet då de bevittnat sjukdomen på nära håll.

Hur många som vill ta vaccinet framåt kan han inte svara på. 

– Men jag tror att de flesta kommer vilja ta vaccinet när det är deras tur.

Huruvida personer under 18 år ska vaccineras är inte bestämt. I ett senare skede kommer det bedömas om det är nödvändigt, beroende på hur smittläget ser ut i början av sommaren. Eftersom flera miljoner människor världen över då har vaccinerats så kommer det också finnas mer data över biverkningar, enligt Johan Nöjd.

UNT har skrivit om 21-åriga Julia Wallsten som fick narkolepsi efter att hon som tioåring vaccinerade sig mot svininfluensan, och som menar att det måste finnas förståelse för att de som då råkade ut för allvarliga biverkningar nu känner oro. 

Men Johan Nöjd menar att det är stor skillnad nu gentemot när svenskar massvaccinerades mot svininfluensan. Då vaccinerades barn och unga i första hand.

Vilka rekommenderas att inte ta vaccinet?

– Gällande personer som tidigare fått anafylaktiska reaktioner av vaccin bör man göra en individuell bedömning ifall de ska ta det, säger Johan Nöjd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!