Chefsekonom befarar att krogar slås ut av konkursvåg

Alla som driver krog kommer att gå ur pandemin med underskott, enligt branschorganisationen Visita.

Thomas Jakobsson vid Visita tror att många krogar går i konkurs i början av 2021. Fram tills nu har företagen klarat sig med bland annat statliga stöd, men det går inte längre, menar han.

Thomas Jakobsson vid Visita tror att många krogar går i konkurs i början av 2021. Fram tills nu har företagen klarat sig med bland annat statliga stöd, men det går inte längre, menar han.

Foto: Visita

Uppsala2021-01-16 05:00

Thomas Jakobsson är chefsekonom vid besöksnäringens branschorganisation Visita. Han tror att de ekonomiska skador som drabbade restaurangnäringen under 2020 ännu inte kommit upp till ytan fullt ut.

– Hittills har många företag klarat sig genom anstånd med skatten, man har tagit nya krediter eller skjutit till eget kapital. Men det är nu stor risk att många krogföretag går i konkurs eller avvecklas på andra sätt under början av det här året.

– Det beror bland annat på att skulderna hunnit förfalla, tiden har löpt ut när hyrorna ska vara betalda och utbetalningar av statliga stöd har upphört eller skjutits på framtiden. Om staten inte går in med mer pengar till branschen inom kort blir det en omfattande utslagning, situationen förvärras för varje dag, säger Thomas Jakobsson.

Enligt honom är december normalt sett årets bästa månad för många restauranger, bland annat genom intäkter från julbord. Men inte den gångna julen. I och med att företagen redan är så sargade väntas därför ett tufft 2021.

Inom hotell- och restaurangbranschen i Uppsala län har hittills 1 314 personer korttidspermitterats till följd av pandemin. Det motsvarar 27 procent av antalet anställda innan pandemin drabbade länet. Om man även räknar in personal som drabbats av konkurser eller hoppat av branschen på eget bevåg är det ännu fler som lämnat yrket.

Facket vittnar om ett mycket allvarligt läge.

– Vi upplever nu andra vågen av uppsägningar i en bransch som kämpar för sin överlevnad. En del av våra medlemmar som blev uppsagda under första vågen har sökt sig vidare och fått jobb i andra branscher eller börjat studera, säger Bassem Majid, skyddsombud vid Hotell- och restaurangfacket i Mälardalen.

Thomas Jakobsson säger att alla i branschen är med på att begränsa smittan.

– Men om jobben ska finnas kvar måste restriktionerna åtföljas av ekonomiska stöd som gör att företagen kan överleva. Som stöden är utformade får ingen full täckning för sina förluster, utan alla som driver krog kommer att gå ur pandemin med underskott.

Trots de dystra tiderna tror Thomas Jakobsson att det finns hopp när smittan börjar klinga av. Han hänvisar till en undersökning som Visita beställt från opinionsföretaget Novus.

– De tillfrågade har svarat att de är beredda att återuppta sin konsumtion när pandemin upphör. Men frågan är hur många som då finns kvar i branschen och hur många som har råd att starta om.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!