Expert sågar staket runt Arlanda

Det nya, dyra staketet runt Arlanda är felmonterat. — Det krävs inte mer än en polygrip för att komma igenom, säger flygexperten Bo Sehlberg.Den 8 januari tänker han forcera staketet inför ögonen på Luftfartsinspektionen.

Den nya stakettypen har bland annat monterats runt flygledartornet på Arlanda.

Den nya stakettypen har bland annat monterats runt flygledartornet på Arlanda.

Foto: Henrik Frykman

Uppsala2004-01-03 00:00
Sommaren 2002 genomfördes en väpnad kupp mot Arlanda. Gärningsmannen körde rakt igenom en grind, tog sig in på flygplatsen och rånade en värdetransport. Bytet blev rekordstort: drygt 40 miljoner svenska kronor.

Pansarstaket
Sedan dess har skalskyddet på Arlanda setts över ordentligt. Bland annat har Luftfartsverket låtit ersätta en dryg mil av det gamla staketet med så kallade pansarstaket, som monterats under år 2003.
— Det här är ett kraftigare staket än vad till och med många fängelser i landet har, säger Jan Lindqvist, informationsansvarig på Luftfartsverket vid Arlanda.
Men Bo Sehlberg, flygexpert och ansvarig utgivare på tidningen Flygrevyn, sågar det nya staketet. I dubbel bemärkelse. Han hävdar att staketet är felmonterat och tänker bevisa det, inför ögonen på bland andra Luftfartsinspektionen, som ligger bakom utformningen av beställningen.

Ser snyggt ut
— Jag har talat med flera säkerhetsexperter som alla sagt samma sak: staketet är felmonterat. Det sitter bakvänt, säger Sehlberg bestämt.
Han menar att staketet, av kosmetiska orsaker, monterats på utsidan istället för på insidan av de kraftiga ramar som håller det på plats.
— Visst ser det snyggt ut, men det verkar vara gjort för att ingen ska kunna ta sig ut från flygplatsen och inte tvärtom, skrattar Sehlberg.
Varje staketsektion sitter fastskruvad i ramen med flera skruvar, av vilka flera är så kallade säkerhetsskruvar. De är fästa med huvudet mot besökaren.
— Det gör att du kan stå på utsidan och ta loss dem. Hade de suttit på insidan har du först varit tvungen att ta dig in, och därigenom begå ett brott, för att kunna lossa skruvarna.

Polygrip duger
Skruvskallen på säkerhetsskruvarna är konstruerad så att en vanlig standardmejsel inte fungerar. Men Bo Sehlberg menar att det knappast skulle hindra en ovälkommen besökare.
— Du behöver inte mer än en polygrip för att komma åt skruvarna, säger han.
Det nya staketet på Arlanda, som också beställts av Bromma flygplats, har levererats och monterats av Gunnebo AB. Notan kommer att landa runt 10 miljoner kronor.
— Vi har monterat helt enligt gällande EU-regler och de specifikationer vi fick från Luftfartsinspektionen, säger Janerik Dimming, informationsdirektör på Gunnebo AB och fortsätter:
— Skulle det mot all förmodan visa sig att Sehlberg har rätt så måste staket runt flygplatser, kärnkraftverk och kemiska industrier runt hela Europa monteras om. För mig låter det inte särskilt sannolikt.

Välkomnar test
Den 8 januari är det emellertid upp till bevis. Då ska Bo Sehlberg, under överinseende av företrädare för Gunnebo AB och Luftfartsinspektionen, forcera en staketsektion på Arlanda eller Bromma.
— Staketet är inte slutbesiktigat och monteringen är inte godkänd ännu, så vi välkomnar ytterligare ett test, säger Jan Lindqvist.

Fotnot: UNT sökte i går förgäves säkerhetsansvariga på Luftfartsinspektionen i Norrköping för en kommentar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om