Expert: "Rädsla att berätta om hot"

Hot och våld normaliseras lätt inom socialtjänsten. Ofta bär kommunen som arbetsgivare skuld till det. Det menar Eva Karsten, projektledare på Arbetsmiljöverket som under flera år arbetat med en tillsyn av landets socialtjänster.

Lokaler i Gottsunda där socialtjänsten har verksamhet utsattes för ett sprängdåd i måndags.

Lokaler i Gottsunda där socialtjänsten har verksamhet utsattes för ett sprängdåd i måndags.

Foto: Staffan Wolters

Uppsala2018-04-13 07:00

I över tre år har Arbetsmiljöverket arbetat med att kartlägga arbetsmiljöarbetet inom landets socialtjänster. Nu är alla inspektioner gjorda - över hälften av landets kommuner har besökts - och efter sommaren kommer en rapport.

En av de aspekter som verket tittat på är trygghet och hot och våld. Eva Karsten, projektledare för den nationella tillsynen, upplever att det finns en slags ovilja att berätta om egna erfarenheter av hot och våld hos socialtjänstens anställda.

– Vi har genomfört gruppsamtal och noterat att många först berättar om andras erfarenheter. Vi har upplevt en form av rädsla för berätta om situationer och att det ska uppfattas som ett tillkortakommande och att man inte klarat av att hantera situationen.

Eva Karstens tolkning är inte att hot och våld inte är lika vanligt som det sägs - studier visar att var tredje socialsekreterare upplevt hot eller våld inom en tvåårsperiod - utan att det handlar om en normaliseringsprocess.

– Det har skett en normalisering av det som inte är normalt Och signalerna kommer från arbetsgivaren om att en hotfull situation kan vara något man får lov att tåla i det här yrket. Jag tror att man behöver bli mer ense om vad som ska anmälas och vad man ska behöva acceptera, säger Eva Karsten.

Förvaltningschefer och politiker i socialnämnder har ett tungt ansvar för arbetsmiljön, men det skiljer mycket på hur kommunerna hanterar och ser på socialtjänsten, menar Eva Karsten.

– I vissa kommuner ser vi att socialtjänsten får bra stöd och har en bra och engagerad socialnämnd bakom sig. I andra känns det som att socialtjänsten är något som katten släpat in, som bara kostar pengar och är till besvär.

Ofta stämmer inte målbilden som ledning och politiker sätter med resurserna socialtjänsten får, menar hon.

–  Effekten blir att chefer försöker trolla med knäna för att lösa situationen, med högre personalomsättning och sjukskrivningar som följd. Vi fick en tråkig bild i många kommuner.

Den viktigaste iakttagelsen under alla inspektioner att kommunerna bättre behöver arbeta med den organisatoriska arbetsmiljön, och att det måste bli balans mellan resurser och krav.

– I stort sett alla kommuner vi inspekterat har fått krav på sig, en del kopplade med vitesbelopp. Men vi kan också se att det skett mycket bara under senare år. Parterna har arbetat mycket med arbetsmiljöfrågorna och drivit fram betydelsen av mer resurser och mer uppmärksamhet åt socialtjänstens situation, säger Eva Karsten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!