UNT rapporterade i höstas om att en inom sitt område mycket välkänd Uppsalaprofessor anmälts för oredlighet i forskningen, det som brukar kallas forskningsfusk.
Bakom anmälan står en professor som tidigare var ansvarig för forskarutbildningen på den aktuella institutionen, och som har hög kompetens inom frågor som rör just forskningsetik.
Enligt anmälan ska den välkända professorn i sin roll som handledare ha krävt att en doktorand accepterade ett sakfel i en studie. I studien angavs att det fanns 3 390 svar på en enkät när antalet egentligen var 3 389. Att doktoranden pressades till detta har stöd i dokument och korrespondens, och är också utrett av nu bortgånge professorn Hans Rosling, som engagerade sig i fallet, försvarade doktoranden och riktade skarp kritik mot den välkände professorn.
Läs mer: Rosling: "Löje över universitetet"
Uppsala universitets särskilda nämnd för utredning av oredlighet i forskning har låtit en dansk professor yttra sig över anmälan. Anmälan hävdade att fusk begåtts på tre punkter, men expertutlåtandet finner bara stöd för en av dem, den som gäller den oriktiga uppgiften om antalet svarande på en enkät.
Förvisso är detta en bagatell som inte påverkar slutresultatet, men likväl är det oförsvarligt, skriver den danske professorn i sitt utlåtande. I stället, skriver han vidare, bör man som handledare uppmuntra till korrekthet.
På det två andra punkterna, som handlade om etiska tillstånd, samt författarskap till vetenskapliga artiklar finns inte stöd för anmälan, enligt utlåtandet.
Nämnden för utredning av oredlighet i forskning inväntar nu ytterligare ett yttrande, då från Centrala etikprövningsnämnden. Senast i april ska nämnden i Uppsala sedan ta ställning till anmälan, uppger ordförande Erik Lempert.