Exklusiv inblick i 700-miljonershuset

Från ett 107 år gammalt skandalhus till ett hypermodernt kontorslandskap. Nu välkomnas 600 universitetsanställda till sin nya arbetsplats.

Den stora betongtrappan i mitten kommer även att kunna fungera som mötesplats.

Den stora betongtrappan i mitten kommer även att kunna fungera som mötesplats.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2017-08-20 10:00

I handen håller hon en halvdrucken vit och röd kaffe­mugg med Uppsala universitets logotyp. Muggen är helt ny och Eva Åkesson tar en klunk kaffe och ser nöjd ut.

Hon blickar ut mot Botaniska trädgården från sitt nya rymliga arbetsrum och förutom trädgården syns både Slottet, Domkyrkan och Carolina Rediviva.

– Man har aldrig sett Botaniska trädgården från det här hållet. Det är en helt ny vy och det tycker jag är kul, säger Uppsala universitets rektor.

Vi befinner oss högst upp i Segerstedthuset, universitetets nya förvaltningsbyggnad med plats för 600 anställda. För tre veckor sedan påbörjades inflyttningen från flera olika adresser. Den här torsdagen är det Eva Åkessons tur, som liksom övriga i universitetsledningen nu lämnat det 107-åriga så kallade Skandalhuset på S:t Olofsgatan för gott.

I morse packade hon upp de första lådorna i sitt nya rum, men möblerna från Svenskt Tenn som specialbeställts till våning fyra är ännu inte på plats och rummet är därför ganska kalt.

– I måndags var första dan jag var här. Då gick jag igenom de andra våningsplanen och pratade med medarbetare. De är väldigt glada, positiva och engagerade och det känns som en nystart. Vi letar fortfarande i flyttkartonger, men vissa saker jag plockar upp tänker jag ”det här kanske jag skulle ha kastat”, säger Eva Åkesson med ett skratt.

På de nedre våningarna är det mesta klart och majoriteten av de anställda har hunnit flytta in. Deras nya triangel­formade arbetsplats har jämförts med en kraschad Finlandsfärja och det hypermoderna huset utsågs till Sveriges fulaste nybyggnation i november 2016 av nätverket Arkitekturupproret. Husets fasad har en markant kantighet, med många skarpa vinklar och hörn. Kritikerna har sagt att huset inte passar in i den historiska miljön.

Invändigt är känslan en annan. Via en enorm glas­entré kliver besökaren in i ett så kallat atrium, en stort öppet triangelformat rum med glastak, som generöst släpper in dagsljuset. Det är ljust och luftigt och till skillnad från ytterväggarna har innerväggarna rundade hörn.

Inredningens färger, former och material har fått inspiration från naturen. Den kurviga trappan mellan de övre våningsplanen är klädd i ek och i mattor och möbler är olika nyanser av grönt vanligast.

– Arbetsnamnet från danska arkitektbyrån 3XN har varit ”ett hus i parken”. I den invändiga miljön har vi tagit upp fasadens formspråk med sneda linjer och triangel­former på träbänkar och bordsytor. Och så har vi jobbat med detaljer för att naturen ska finnas med i stort och smått, säger Kristin Östberg, inredningsarkitekt och vd på Indicum som jobbat med inredning och planlösning i nära samarbete med arkitektbyrån.

På varje våningsplan, som skiljer sig något i färgsättningen, syns väggar helt täckta av olika växter. Växtväggarna ska skapa parkkänsla och fungerar också som luftrenare.

Rakt fram leder en enorm betongtrappa ner till Segerstedthusets restaurang, som öppnar i dagarna. Till vänster ligger universitets nya reception som ersätter fem olika receptioner som varit utspridda i olika delar av stan. Bakom en lång disk av ek, slipad i oregelbundna vinklar, står receptionister redo att svara på frågor från personal, studenter och allmänhet från klockan 8 till 21.

Vissa kommer att jobba i ett öppet kontorslandskap, medan andra har egna rum. Men tanken är att hela huset ska kunna jobba aktivitets­baserat i framtiden, vilket betyder att man inte har en fast arbetsplats.

– Själv hämtar jag min dator i mitt skåp och sen kan jag välja vilken arbetsplats som helst på min avdelning, säger Pernilla Björk, kommunikationsdirektör på universitetet.

Förväntningarna på Segerstedthuset är stora. Syftet med huset är att öka samarbetet mellan universitets avdelningar och det ska också fungera som ett nav för hela universitetet och erbjuda mötesplatser för anställda och studenter.

– Det känns jättebra. Nu träffar jag fler medarbetare på en dag än vad jag gjorde under en vecka, säger Eva Åkesson.

Segerstedthuset

Nytt förvaltningshus för 710 miljoner

Universitetets nya förvaltningsbyggnad i korsningen Dag Hammarskjölds väg/Norbyvägen är döpt efter Torgny T:son Segerstedt, som var rektor för Uppsala universitet 1955–1978.

Här ska universitetsledningen och antagningsen­heten, IT-avdelningen, avdelningen för ekonomi och upphandling, personalavdelningen, studentservice med flera inrymmas. Dessutom finns ett stort centralarkiv här.

Totalt kommer 600 personer att ha sina arbetsplatser i Segerstedthuset.

Bruttoytan är 22 470 kvadrat­meter fördelade på sex våningar mot väster, fem våningar mot öster (ovan mark).

Kostnaden för bygget är cirka 710 miljoner kronor.

Officiell invigning blir ­fredag 1 september. På Kultur­natten lördag 9 september är det öppet hus för allmänheten.

Källa: Uppsala universitet, ­Akademiska hus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!