Examina minskar i högskolan
Nu börjar det minskade intresset för högre studier att slå igenom i examenslistorna. Läsåret 2006/07 minskade antalet examina för första gången sedan 90-talet. Av Uppsalas båda universitet drabbades SLU värst.
- Det finns flera förklaringar till den här stora nedgången, säger SLU:s informationschef Pernilla Björk.
- SLU hade ett vikande söktryck under perioden 2000-2004. Några program har förlängts. Sen har vi ett generellt problem att många studenter inte fullföljer sina studier. De får jobb någon termin före examen. Att sedan försöka locka tillbaka dem från ett välbetalt arbete för att de ska fullfölja sin grundutbildning är väldigt svårt.
På Uppsala universitet var nedgången minimal, från 4 109 till 4 088.
- Totalt sett är minskningen bara ett par procent och den blir säkert ännu mindre när eftersläntarna har rapporterats in. Men det är ändå ett trendbrott, säger Stig Forneng, statistiker på Högskoleverket.
En annan trend i Högskoleverkets analys är att jämställdheten minskar på många områden inom högskolan. Arkitekt, läkare, jurist, tandläkare och teolog har gått från en ganska jämn könsfördelning mot en allt kraftigare kvinnodominans. Samtidigt minskar kvinnorna på ingenjörsutbildningarna, trots alla ansträngningar att locka fler kvinnor dit.
- Det här är en bekymmersam utveckling, säger universitetskansler Anders Flodström.
- Vi har i dag en könsuppdelad arbetsmarknad. För att bryta detta behöver vi mindre könsskillnader inom den högre utbildningen och inte större. Om vi inte agerar aktivt finns det risk för att utvecklingen fortsätter i fel riktning.
Av 57 979 examina i den svenska högskolan under fjolåret togs 66 procent av kvinnor och bara 34 procent män. Trots att SLU har utbildningar som är kraftigt mans- eller kvinnodominerade så hamnade SLU precis på riksgenomsnittet medan Uppsala universitet var lite mer jämställt med 64 procent kvinnor och 36 procent män.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!