Eventarenan i Gränby får en ny chans

Eventarenan i Gränby ser ut att kunna drivas vidare av en ny ägare. Det står klart sedan Centerpartiet i Uppsala ställt sig bakom idén. På måndag fattar fullmäktige beslut i ärendet.

Uppsala arena. Arkivbild.

Uppsala arena. Arkivbild.

Foto: Aros Arkitekter

Uppsala2018-01-24 14:14

Sedan projektbolaget bakom Uppsala Eventcenter i Gränby, tidigare Uppsala Arena, kastade in handduken har framtiden för arenan varit oviss. Socialdemokraterna och Moderaterna har aviserat att de vill att en ny ägare tar över. På kommunstyrelsemötet i december framfördes förslaget att kommunen skulle köpa alla aktier i de gamla projektbolagen och sälja dem vidare till privatägda Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB som enligt tidigare överenskommelser ska bygga och äga arenan.

Övriga partier valde att i kommunstyrelsen rösta emot eller lägga ner sina röster. På grund av detta fanns ingen majoritet för att få igenom förslaget från (S) och (M) i kommunfullmäktige. Men i och med att Centern nu bestämt sig för att stötta detta förslag finns politisk majoritet bakom.

LÄS MER: Liberalerna vill skrota arenaplanerna

– Vi vill ge Uppsala Eventcenter en chans till under nytt ägarskap. Vi hoppas att de nya ägarna lyckas ta projektet i hamn med det befintliga OPS-upplägget. Centerpartiet tycker att det är en önskvärd lösning då det innebär att skattebetalarna inte behöver finansiera hela projektet, uppger kommunalrådet Stefan Hanna (C) i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Kris för Uppsala Arena i Gränby

På måndag går Uppsala kommunfullmäktige till beslut i ärendet.

– För oss har det varit viktigt att förvissa oss om en lösning som idrottsföreningarna står bakom och som inte innebär ökade kostnader för kommunen. Vi har säkerställt att avtalets återköpsklausul inte innebär att kommunen kan tvingas köpa tillbaka skulder som inte ligger i bolaget i dagsläget, fortsätter Stefan Hanna.

Bland annat Miljöpartiet och Vänsterpartiet har tidigare meddelat att de kommer rösta nej till att arenan får en ny ägare.

– Alternativen till den här lösningen är antingen att Uppsala blir utan förutsättningar för att bedriva isidrott på hög nivå, eller att kommunen själv måste bygga en arena för många hundratals miljoner. Vi tror att andra krafter än kommunala är bäst på att framgångsrikt driva liknande verksamheter, menar Stefan Hanna.

Fotnot. OPS innebär att offentlig och privat sektor samarbetar om bland annat  finansieringen .

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om